42 OGP MartinMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Martin Kerkman, ik ben 53 jaar en ik ben getrouwd met Heidi zij is 41 jaar. We hebben een hele leuke en lieve hond Tony.

Wat doe je? Op dit moment heb ik geen werk maar ik sta weer in de start blokken om weer wat te gaan doen. Omdat ik gek ben van de natuur en veel tijd had ben ik samen met Heidi in 2013 een project begonnen hier in onze wijk. We hadden overlast van water en we vonden het straatbeeld saai. Op elke hoek van zo’n vijf straten hier, hebben we daarom tegels weggehaald en zijn we tuintjes gaan maken. We hebben dit samen opgestart met Ralf Pitlo van de gemeente. Nu al 4 jaar onderhouden wij samen alle tuintjes. Er staan veel fruitbomen, kruiden, bloemen en planten die insecten aantrekken. Iedereen die hier woont kan fruit en kruiden overal pakken. Het straatbeeld is geweldig en er zijn veel meer bijen terug gekomen in onze wijk. Verder ben ik graag buiten en wandel veel met Tony.

Waar woon je? Wij wonen in de Stadwijkstraat een fijne rustige straat om te wonen. Als je hier door dit wijkje loopt kan je precies zien waar wij mee bezig zijn.

Wat vind je van Voorschoten? Ik vind Voorschoten een saai dorp maar dat komt door onszelf, omdat wij verder niet zoveel ondernemen. We zijn wel veel buiten in onze wijk bezig met het onderhoud van alle tuintjes. Dit vergt best veel discipline om alles goed bij te houden. Maar wij genieten daar samen heel veel van. Er is niets mooiers dan lekker buiten zijn, met als resultaat een mooier straatbeeld met een terugkomende flora en fauna hier in de wijk.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik zou het leuk vinden als meer buren met ons samen gaan werken zodat het project van heel ons gehele wijkje wordt. Ook fijn om meer gezelligheid te hebben met de mensen die dicht bij je wonen. Ik zou het leuk vinden als ons voorbeeld over wordt over genomen in andere wijken van Voorschoten. Dan zou Voorschoten nog mooier en duurzamer worden.

Met dank aan Martin Kerkman.

 1. Regionale samenwerking. 

De meeste in de raad vertegenwoordigde partijen hebben in hun verkiezingsprogramma, in verschillende nuances, de onwenselijkheid geuit van de brede diversiteit aan partners waarmee de gemeente Voorschoten gemeenschappelijke regelingen is overeengekomen.

ONS Voorschoten stelt voor om in een Raadsakkoord de volgende afspraak op te nemen:

Het beleid zal zijn gericht op reductie van het aantal verschillende partners waarmee gemeenschappelijke regelingen zijn overeengekomen, in aanvulling op het al bestaande beleid gericht op kwaliteit en kostprijs. De concretisering van dit beleid zal eerst worden uitwerkt in een Startnotitie met daarin opgenomen een integrale aanpak van de structuur van het totale pakket aan samenwerkingsverbanden, met inbegrip van hun onderlinge samenhang. Bij het opstellen van deze Startnotitie zal actief worden gezocht naar raadsbrede steun.    

 1. Zelfstandigheid. 

ONS Voorschoten stelt voor om in een Raadsakkoord de volgende afspraak op te nemen:

Voordat er door de raad een besluit genomen kan worden over een eventuele bestuurlijke fusie met een of meer andere gemeenten zal er eerst een breed maatschappelijk debat in de gemeente gevoerd gaan worden over dit voornemen. Over de wenselijkheid, over de beoogde en voorziene resultaten, over kansen en risico’s en over eventuele andere opties. De uitkomst van dit debat zal zwaar meewegen in het uiteindelijke besluit, maar zal niet per definitie bepalend zijn.

Voor wat betreft de criteria waaraan een maatschappelijk debat in Voorschoten moet voldoen: dit wordt nader uitgewerkt in een raadsbreed gedragen akkoord over de Bestuursstijl. De raad heeft inmiddels de ambitie uitgesproken om, onder begeleiding van de burgemeester, tot een dergelijk akkoord te komen, wat ook geldt voor een akkoord over de bestuurscultuur. 

Lees meer: Voorstellen ONS Voorschoten voor raadsakkoord

41 OGP Dre

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

 

Wie ben je? Dré Eversteijn, ik ben 29 jaar en woon samen met Natasja. Zij is 26 jaar. We hebben een ruwharige teckel Moos.

Wat doe je? Ik ben Patisserie adviseur. Ik werk sinds kort bij FrieslandCampina. In melk zitten alle bestanddelen voor de bakker en de patisserie namelijk boter en slagroom. Ik geef demonstraties met deze producten aan vakmensen, ontwikkel nieuwe producten voor de ambachtelijke bakker en sta op beurzen. Ik geef ook advies voor nieuwe stijl van gebak, producten waarvoor ik langs ga bij bakkers. Op dit moment gebruiken veel van de landelijke bakkers FrieslandCampina producten. Als hobby rijd ik motor………wel met mooi weer en we wandelen graag samen met Moos.

Waar woon je? Sinds een half jaar wonen wij in de Van Heuven Goedhartstraat. We hebben het erg naar ons zin. Lekker dicht bij het centrum, een fijne buurt om in te wonen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel gezellig mooi dorp. Ik kom oorspronkelijk uit Zoeterwoude, dat is klein en er is veel minder te beleven dan hier. Voor mij was het een verademing om hier te komen wonen. Veel winkels en horecagelegenheden, de Vlietlanden naast de deur en je zit ook zo aan het strand.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik leuk vind is dat we in het begin van 2018 een afval wijzer kregen. Wij zijn nu nog bewuster bezig met het scheiden van afval. Ik wist echt niet dat je ook kartonnen melkpakken bij het plastic mocht doen. Waar ik mij wel aan irriteer is de hondenpoep op straat. Er zijn nog veel honden bezitters die de ontlasting van hun hond niet opruimen. Wij zijn hier altijd heel precies in. Het is een kleine moeite om dit op te ruimen voor je buren, spelende kinderen en andere burgers van Voorschoten.

Met dank aan Dré Eversteijn.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Marijke Klijn - Griffioen, ik ben 57 jaar en al 37 jaar getrouwd met Frits. We hebben twee kinderen Sander (30) en Annemarie (28).

Wat doe je? Ik werk vier ochtenden per week, bij een tandarts aan de balie. Daarnaast werk ik als secretarieel medewerker drie middagen per week, bij stichting “Valk”. Dit is een organisatie die cursussen verzorgt tegen vliegangst. Organiseren is echt mijn ding, daar voel ik mij goed bij. Verder ben ik nu ongeveer 11 jaar voorzitter van scouting groep “Kimball o’Hara”. Ooit is onze dochter op de scouting gegaan, toen heb ik eerst de ouderraad nieuw leven ingeblazen en in de keuken gewerkt als er evenementen waren. Later ben ik doorgerold naar de functie van voorzitter. Ook ben ik zo’n drie jaar voorzitter van Autotocht voor ouderen van dagen. Dit wordt nu al 88 jaar jaarlijks georganiseerd.

Waar woon je? Wij wonen al 12 jaar in de oude Krimwijk. Een hele fijne wijk, dicht bij Voorschoten en bij Leiden. Ik ben geboren aan de oude Leidseweg. Mijn opa is de oprichter van tuincentrum Griffioen, dat is op de plek waar nu de Intratuin staat. Mijn vader heet Henk Griffioen en ik denk dat de echte Voorschotenaren hem wel kennen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heerlijk dorp, ik ga hier nooit meer weg. Als ik van vakantie terug kom is het hier echt thuiskomen. Het is een dorp, maar zonder sociale druk; er wordt niet vervelend gesproken over elkaar. Er worden veel activiteiten georganiseerd en je komt altijd wel een bekende tegen. Er is een diversiteit aan bewoners, expats, jong en oud en dat maakt Voorschoten zo leuk.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Soms maak ik mij zorgen over het voortbestaan van verenigingen nu de subsidie kraan langzaam dicht wordt gedraaid. Activiteiten zullen minder worden en moeilijker te financieren zijn. De medewerkers van “Kimball o’Hara”, netwerken al heel veel om dingen te regelen via andere verenigingen maar tot hoe ver kunnen we hiermee gaan? We zien het aantal vrijwilligers teruglopen en zullen meer afhankelijk worden van giften.

Met dank aan Marijke Klijn - Griffioen

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Erica Verkerk-Dodd, ik ben 55 jaar. Ik ben getrouwd met Peter Verkerk en wij hebben 2 zonen, Nicholas (18) en Stuart (17).

Wat doe je? Vroeger heb ik architectuur en stedenbouw gestudeerd in Seattle. Op dit moment werk ik als organisatieadviseur bij de provincie Zuid-Holland. Eigenlijk help ik, zodat de Provincie nog bewuster concrete resultaten boekt met maatschappelijke middelen. Ik waardeer mijn collega’s erg want wij zijn gezamenlijk idealisten voor maatschappelijke belangen. Verder ontwerp ik het set decor voor de jaarlijkse theater familie voorstellingen van de Angelo American Theater Group, die rond Sinterklaas plaats vindt. Hier zijn mijn zonen en mijn man ook bij betrokken. De voorstellingen zijn voor iedereen. “Kom eens kijken”, zou ik zeggen!

Waar woon je? Wij wonen in Noord Hofland. Ik ben Canadees en woon nu 25 jaar in Nederland waarvan de laatste 9 jaar in Voorschoten. Toen ik hier kwam wonen hebben buren mij wegwijs gemaakt hier in de buurt. Dat heb ik erg prettig gevonden. Als nieuwkomer werden wij snel opgenomen. Het blijft een hechte en gezellige buurt met elkaar.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is mooi en gezellig. In het begin dacht ik dat Voorschoten een subur (buitenwijk) van Leiden was, maar al gauw zag ik in dat Voorschoten een eigen identiteit heeft. Mensen zijn sociaal en hebben echt interesse in je. Er is een stimulerende diversiteit van nationaliteiten. Wat ik zeker wil noemen is de gezellige vrijdag markt, monumentendag en de extra initiatieven zoals het Weekend van Voorschoten, de Paardenmarkt en Halloween op het Treubplein elk jaar. Ik wordt ook erg blij van de variatie in water en groen voorzieningen hier.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik hoef niets te veranderen en voel mij erg thuis in dit mooie dorp. Vooral de bibliotheek en onze eigen bioscoop vind ik geweldig. Daar worden veel leuke dingen georganiseerd, het is een mooie ontmoetingsplaats en niemand hoeft in Voorschoten alleen te zijn.

Met dank aan Erica Verkerk-Dodd.

MarinusMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Marinus van der Peet, ik ben 42 jaar en woon samen met Cora. Ik ben bonus vader van twee dochters en één kleindochter. 

Wat doe je? Tot eind van dit jaar werkte ik als recruter voor een uitzendbureau gespecialiseerd in de olie en gas industrie. Sinds Januari doe ik dit zelfstandig. Ik ben sinds kort ZZP- er en dit geeft mij de vrijheid om ook andere dingen te ondernemen. Verder ben ik heel veel bezig met verschillende dingen voor voetbalvereniging Voorschoten 97. Ik ben ooit begonnen met het organiseren van een toernooi en dat zijn er nu jaarlijks meerdere. Ik zit in de evenementen commissie van de Seniorenafdeling en ben secretaris van de club van 100. Dit is een club die door bijdrage van de leden het mogelijk maakt om projecten te realiseren waar de vereniging op dat moment geen geld voor heeft. Zo hebben we er recent voor gezorgd dat het terras uitgebreid kon worden. Als laatste ben ik de manager van de zondags selectie, een selectie die vooral uit Voorschotense jongens bestaat. Ik heb het heel druk met Voorschoten 97, steek er veel tijd in maar ik heb het erg naar mijn zin en krijg er ook veel voor terug, vooral waardering. 

Waar woon je? Wij wonen aan de Ferdinand Bollaan in de Vlietwijk. Een hele fijne plek voor ons. Ooit ben ik twee keer weggeweest: naar Curaçao en naar een grote stad. Nu heel erg blij dat ik weer terug ben in ons mooie dorp. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is heel mooi en zoals ik al zei dat ik twee keer een uitstapje heb gemaakt maar toch hier weer terug kom……zegt al genoeg. Ik ga nooit meer weg uit Voorschoten! 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik zou niets veranderen aan Voorschoten en alles lekker laten zoals het is. Soms maak ik mij wel erg zorgen over ons voetbal terrein. We behoren qua ledenaantal bij de top 10 van Nederland en zijn de grootste vereniging van Zuid Holland. De velden worden zeer intensief gebruikt en sommige moeten eigenlijk vervangen worden maar nu de subsidie kraan dicht gedraaid is weet ik niet wat de toekomst gaat brengen voor de velden van voetbalvereniging Voorschoten 97.

Met dank aan Marinus van der Peet.

ONS Voorschoten inloopspreekuur in Vlietwijk 4 april

Wanneer: Woensdag 4 april 2018
Waar: Clubhuis Avanti
Adres: Raadhuislaan 45 
Tijd: 19.30 – 21.00 uur.

ONS Voorschoten wil direct contact met inwoners en organisaties. Bezoek ONS inloopspreekuur. Maak kennis met onze nieuwe fractie. Deze bestaat de komende vier jaar uit drie personen. Deel met ons zaken die u bezighouden.

We zijn dit keer in Vlietwijk. Laat ons weten welke punten in uw wijk voor u aandacht vragen. We gaan er graag met u over in gesprek.

We ontmoeten u graag.

Namens de fractie,

Hans van der Elst

Wij danken onze huidige raadsleden Jan Smit, Alphons Eversteijn, Joost van Eysden en Ans Schrijver(niet aanwezig) voor hun inzet gedurende de afgelopen raadsperiode.

WilliamMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? William van Wissen, ik ben een gezonde vrije jongen en ik heb een mooie respectabele leeftijd.

Wat doe je? Nu geniet ik van mijn pensioen. Vroeger ben ik slager geweest. In 1962 is mijn vader begonnen met de slagerij aan de Treubstraat 14, “Slagerij H.A. van Wissen, voor de ouderen van ons nog wel bekend. Van mijn 16e tot mijn 26e heb ik daar gewerkt. Daarna ben ik in de vee- en vleeshandel gegaan. Ik heb op de markt in Leiden en ’s Hertogenbosch gestaan om mijn handel te verkopen. In 1986 overleed mijn opa en toen heb ik zijn land in Wassenaar (Oostdorp) overgenomen. Daar heb ik tot 1995 vee gehouden. Voornamelijk schapen en koeien.

Waar woon je? Ik woon in één van de twee Poortwachters, de nieuwe flats in het Voorsche Park. Nu zo 5,5 jaar heel erg naar mijn zin.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel mooi dorp om in te wonen. Wat jammer is, is dat we veel winkel leegstand hebben. Verder is het hier heerlijk groen overal. Ik ben echt een buitenmens en kan dus heerlijk genieten. Vooral het stukje bij het “Theehuis Jansland ”, vind ik een mooi plekkie.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Het zou zonde zijn als de kinderboerderij en het zwembad dicht gaan. Dit mag echt niet gebeuren! Als oud slager zeg ik dan ook: laat de gemeente maar in zijn eigen vlees snijden. Ik denk dat we te veel ambtenaren hebben. Een paar FTE minder en de burger kan alles wat er nu op het spel staat behouden.

Met dank aan William van Wissen.(Foto van heden en van toen William 24 was.)

ONS Voorschoten dankt de 1518 mensen die op ONS Voorschoten hebben gestemd. U heeft een vernieuwde fractie het vertrouwen gegeven. De leden van de fractie zijn u daar dankbaar voor. Wij gaan ons best doen zo veel als mogelijk is van ons programma te realiseren. Nu hebben wij een zetel minder, maar meer energie om de komende vier jaar er voor te gaan! Help ons, steun ons en kom met ideeën. Graag zelfs.

MauritsMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

 

Wie ben je? Maurits Vertelman ik ben 40 jaar. Vrijgezel-lig en heb twee kinderen, Selina (25) en Maico (16).


Wat doe je? Samen met mijn ouders ben ik eigenaar van groenten speciaalzaak Vertelman. Mijn vader heeft vroeger altijd op de markt gestaan, hij is al 50 jaar groenteboer. Sinds 1997 hebben we een winkel. Eerst op de Leidsche weg, toen even twee en nu alleen nog ons pand op de Beethovenlaan. Ik ben er als zoon van, jong ingerold en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het houd mij wel bezig want ik heb niet zoveel tijd voor hobby’s. Ik ga drie keer per week naar de sportschool om mijn conditie op peil te houden en ik kijk graag naar voetbal………Ajax!


Waar woon je? Ik woon aan het Jan van Goyenplantsoen. Fantastisch leuke buurt met lieve mensen om mij heen. De straten zijn mooi opgeknapt daar kan ik elke dag van genieten.


Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is heel goed wonen er, zijn maar weinig betere plekken vind ik. De voorzieningen zijn goed en ook het winkelaanbod. Voorschoten heeft ook veel groen. De bereikbaarheid naar andere steden is ook uitstekend.


Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? De Beethovenlaan heeft dit jaar de ondernemers prijs gewonnen. De klanten kunnen ons gelukkig altijd vinden, ook al liggen wij wat verder van het centrum af. Bij deze rij winkels op de Beethovenlaan staat kwalteit hoog in het vaandel. De parkeerplekken zijn erg smal, hier voor de deur en zouden net een slagje groter kunnen. Wellicht een dingetje voor de toekomst.

Met dank aan Maurits Vertelman

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

PercyWie ben je? Percy Rüben en ik ben 53 jaar. Ik heb drie kinderen, Randy (23), Simona ( 23) en CJ (12).

Wat doe je? Ik heb een sportschool, Sportinstituut Goederaad. Op mijn 4e ben ik begonnen met judolessen te volgen bij mijn meester, Paul Goederaad. In 1993 heb ik zijn school, Sportinstituut Goederaad, mogen overnemen. Ik ben hem zeer dankbaar voor alles wat hij mij heeft geleerd. Zo heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik geef judoles aan de jeugd met heel veel plezier. Voor mij is judo een medium om de jeugd te bereiken. Het gaat namelijk niet alleen om de sport. Ik probeer de jeugd van Voorschoten méér mee te geven, waaronder wederzijds respect. Behalve in Judo heb ik mij ook bekwaamd in andere oosterse sporten, zoals Taekwon-Do, Karate, Pencak Silat en Wu Shu. Ik geef zelf ook les in Taijiquan. De Taekwon-Do-lessen worden door Marco Zandbergen gegeven.

Waar woon je? Ik woon met mijn twee oudste kinderen in de Sixlaan. Dit is een hele fijne wijk. Dicht bij het centrum maar er net een beetje buiten. Met alle buren hebben we een hechte band, al vanaf het begin. Het jaarlijkse straatfeest is heel gezellig en we zijn er altijd voor elkaar.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel prettig dorp om in te wonen. Vanwege de ligging tussen Leiden en Den Haag wonen er veel forenzen. Omdat ik hier al lang woon en werk, is het “Ons kent Ons”.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Het leukste van Voorschoten is het authentieke, dorpse karakter ervan met onder andere de Voorstraat, de vele kerken en de zelfstandige ondernemers die vaak ook oorspronkelijke Voorschotenaren zijn. Waar ik bang voor ben is dat Voorschoten langzaam maar zeker verandert in een soort Vinex-wijk met nieuwbouw, die de plaats van de oorspronkelijke gebouwen inneemt. Ook het gebouw waar Sportinstituut Goederaad in gevestigd is, zal op termijn het veld moeten ruimen. Dit betekent natuurlijk niet dat Sportinstituut Goederaad ermee ophoudt. Wij voorzien in een behoefte, niet alleen aan sport, maar ook aan sociale contacten. Ons klantenbestand is al jaren constant en er zijn zelfs klanten die al sinds de oprichting, in 1953, bij ons komen sporten. Daarom wil ik alle inwoners van Voorschoten vertellen, dat ik, hoe dan ook, nog jaren met dezelfde passie door blijf gaan.

Met dank aan Percy Rüben.

MarijkeMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Marijke van Dijk, ik ben 67 jaar. Getrouwd met Glenn en wij hebben twee zonen, een dochter en drie kleinkinderen.
 
Wat doe je? Ik ben gepensioneerd. Na de lagere school heb ik de MMS gedaan. Dat was vroeger de meisjes HBS, waarbij de nadruk op de talen lag. Daar heb ik mijn Engels goed onder de knie gekregen. Die taal lag mij gewoon goed en in veel van mijn banen heb ik het Engels goed kunnen toepassen. Op dit moment pas ik wel eens op de kleinkinderen en ik sport bij sportschool "Goederaad ". Ik hou erg van het lezen van thrillers en detectives, natuurlijk wel in het Engels. Elk jaar als Amnesty International een boekenbeurs hier in de buurt houdt dan koop ik Engelse boeken, voor bijna het hele jaar! Dan steun ik gelijk een goed doel. Koken en bakken doe ik ook heel erg graag, tot grote tevredenheid van mijn man en ons gezin.
 
Waar woon je? Wij wonen in Starrenburg II in een mooi appartement. We hebben het hier erg naar ons zin.
 
Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een geweldig mooi en groot dorp. Lekker dorps maar ook weer niet te. Ik woon hier al vanaf 1976 en ik vind het nog steeds prima zoals het is.
 
Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Bij de rotonde voor het Raadhuis heb ik grote bedenkingen. Het is er gevaarlijk. Volgens mij is de doorstroming ook beter als de verkeerslichten weer terug komen. Dat misschien  " Goederaad " weggaat zou ik echt een gemis vinden. Het is een geweldige, gezellige sportschool. Ik denk dat veel sportieve mensen dit niet leuk gaan vinden.
Met dank aan Marijke van Dijk.

operatie steenbeek 1ONS Voorschoten heeft het college vragen gesteld over het project ‘Operatie Steenbeek’ waar regiogemeenten aan meedoen. Onder het motto ‘tegels eruit, planten erin’ kunnen particulieren bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast in natte perioden en hittestress in warme perioden. ONS Voorschoten vraagt of het college het project kent en wil uitrollen in Voorschoten. Dit onderwerp staat in hun verkiezingsprogramma en is belangrijk gezien de wateroverlast in Voorschoten.

Het klimaat verandert en daar moeten de bevolking en de overheid iets mee doen.

operatie steenbeekNaast allerlei maatregelen op het gebied van de openbare ruimte, kunnen particulieren ook het nodige bijdragen. En soms is dat eenvoudiger als gedacht wordt. Er is een trend om tuinen zo onderhoudsarm mogelijk te maken: door het leggen van veel stenen, tegels en schuttingen wordt dat doel bereikt. Maar de natuur lijdt daar onder. Water zoekt zijn weg en komt op plaatsen waar we het niet willen hebben (kelders en onder de vloer) en vogels verliezen broed- en schuilplaatsen door de vele schuttingen.

In Voorschoten zijn in de Vlietwijk al regentonnen uitgedeeld, maar nog steeds liggen er veel geplaveide tuinen. Zo ook in andere wijken. ONS Voorschoten roept de inwoners op om hun tuinen groener te maken. Daarbij vraagt ONS Voorschoten het college om met concrete plannen te komen om de inwoners te stimuleren meer te doen aan het klimaatbestendig maken van hun tuinen.

JeroenMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Jeroen Kwant, ik ben 41 jaar en woon samen met Deborah (32), wij hebben samen twee zoontjes, Jesse (4) en Julian (2).

Wat doe je? Ik ben eigenaar van "Kwant Installatietechniek ". Ik ben nu ongeveer vier jaar een zelfstandige ondernemer en heb al 25 jaar ervaring als loodgieter. Alles omtrent water en verwarming in en om het huis is mijn specialiteit. Mijn werkgebied is de Leidsche regio. Duurzaamheid is nu erg in opkomst daarom heb ik mij laten scholen in de techniek van de warmtepomp. Een warmtepomp zet koude lucht om in warme lucht. Een mooie nieuwe mogelijkheid om huizen te verwarmen zonder gas. Mijn grote hobby is motorrijden. Deze kwakkel winter was erg nat en onaantrekkelijk om op de weg te zitten. Ik hoop dat snel het voorjaar begint, om lekker te gaan toeren.

Waar woon je? Wij wonen aan de Wijngaardenlaan. We hebben het hier super naar ons zin. Lekker dicht bij het centrum en de winkels en de school en het kinderdagverblijf op loopafstand.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een leuk dorp om te wonen. Zelf kom ik uit Zoeterwoude Rijndijk. Daar was nooit zoveel te beleven. In Voorschoten wordt er veel georganiseerd. Het centrum met de restaurantjes is natuurlijk mijn favoriete plekje.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Met het oog op de toekomst zou ik het heel belangrijk vinden als Voorschoten meer duurzaam gaat bouwen. Ik zou op dit moment verder willen gaan: alle nieuwbouw projecten van het aardgas af en meer gaan werken met zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen. Zeker voor grotere woonprojecten is de waterpomp een uitstekend alternatief.

Met dank aan Jeroen Kwant.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

ClairieWie ben je? Clarie Dekker. Ik ben 53 jaar, getrouwd met Caspar en wij hebben twee zonen: Floris (19) en Fedor (16)
 
Wat doe je? Ik ben speltherapeut in de psychiatrie voor kinderen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast ontwikkel ik o.a. behandelprogramma's voor kinderen met angststoornissen. Ik werk in Den Haag bij de Banjaard, onderdeel van de Jutters . Mijn grote hobby is toneelspelen. Dit doe ik al heel lang in Wateringen. We hebben twee opvoeringen per jaar. Verder reizen wij erg graag en dan vooral naar heel verre landen.
 
Waar woon je? Wij wonen nu 23 jaar aan de oude Leidsche weg. Lekker centraal om naar Leiden of naar het dorp van Voorschoten te fietsen. Dit is ook een heel mooi stukje van Voorschoten, het park Ter Wadding aan de overkant, de boerderijen die er nog steeds zijn en de Korte Vliet achter ons huis.
Wat vind je van Voorschoten? Prachtig, sfeervol dorp en de schaal is precies goed; je komt bekenden tegen als je boodschappen gaat doen maar je wordt ook weer niet in de gaten gehouden. 
 
Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik in Voorschoten mis is 'de aanwezigheid ' van  jongeren. Jongeren zouden gestimuleerd kunnen worden om met nieuwe ideeën voor Voorschoten te komen. Het Fitplein is hier een goed voorbeeld van. De wildgroei tussen de bermen vind ik heel mooi, dat moeten we vooral zo laten. Het verkeer op de Leidsche weg, tussen Ter Wadding en Intratuin is echt te veel. Ik hoop dat hier een oplossing voor komt, na de herinrichting van de nieuwbouw die op het terrein van Intratuin gerealiseerd gaat worden. Ik zou het wel erg vinden als het zwembad dicht gaat want dan valt er echt een stuk recreatie weg. Er moet voldoende speelruimte blijven voor kinderen. Kinderen ontwikkelen door te spelen. Ik ben een voorstander van grote schoolpleinen
Met dank aan Clarie Dekker.
De positie van jongeren in de Nederlandse samenleving is in deze tijden ongekend kwetsbaar; niet alleen in maatschappelijk en economisch opzicht, maar ook psychologisch en cultureel. Maatschappelijke organisaties als onderwijs, welzijnsinstellingen, gemeenten en jeugdinrichtingen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze complexe problematiek. Een sprekend voorbeeld hiervan zijn de hoge cijfers ten aanzien van voortijdig schoolverlaten. En dat, terwijl de samenleving goed geschoolde mensen hard nodig heeft, nu en in de toekomst.
 
In Voorschoten gaat het goed met onze jeugd! Ons dorp kent uitstekende basisscholen, een bloeiend verenigingsleven en diverse sportfaciliteiten. Kinderen die opgroeien en naar school gaan in Voorschoten krijgen een goede basis mee voor hun verdere toekomst. Toch is er een kleine groep die extra aandacht nodig heeft. ONS Voorschoten wil dat die groep de aandacht en hulp krijgt die nodig is zodat ze mee kunnen blijven draaien in de samenleving. Ouders die ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun kinderen kunnen dat waar nodig krijgen bij ons Centrum voor Jeugd en Gezin. Problemen zoals taalachterstand, moeten vroegtijdig opgespoord worden om andere achterstanden en in een later stadium schooluitval te voorkomen. ONS Voorschoten pleit voor behoud van een gezonde toekomst voor onze jeugd, dus moeten we daar blijvend in investeren!
ONS doel: 
 • Behoud van een goed functionerend Centrum voor Jeugd en Gezin 
 • Taalachterstanden tijdig opsporen en oplossen 
 • Borgen van de psychische gezondheidszorg 
 • Veilige (fiets)routes naar scholen 
 • Jongeren kennis laten maken met politiek en besluitvorming 
 • Praten MET en niet alleen OVER jeugd en jongeren 
 • Jongerenkelder onder het gemeentehuis weer open
Ummi CimenEven voorstellen: Ummi Cimen, 51 jaar, nr. 4 op de kieslijst van ONS Voorschoten.
 
Ik heb een dochter van 27. Toen zij ging studeren in Leiden heb ik kennis gemaakt met Voorschoten en in 2014 heb ik besloten om in dit mooie dorp te gaan wonen. 
 
Al meer dan 30 jaar zet ik mij in voor de persoonlijke groei van mensen.  Ik werk als loopbaanbegeleider en trainer en help  jongeren en (jong) volwassenen met het vinden van de juiste studie of baan. Als dochter van een Turkse gastarbeider groeide ik op in de omgeving van Arnhem. Op mijn 19e werd ik voorzitter van een landelijke stichting ter bevordering van de integratie van migranten vrouwen. De rode draad in mijn leven is dan ook anderen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. 
 
Politiek heeft mij altijd al geïnteresseerd. In september 2017 ben ik lid geworden van ONS Voorschoten. Het voelt goed om iets voor de samenleving te kunnen doen. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar jeugd. Jongeren zijn onze toekomst en daar moet je in investeren en ze de ruimte geven om zich goed te ontwikkelen. Mijn manier van werken is creatief, mensgericht en pragmatisch. Als je maar wilt en open staat voor verandering en vernieuwing is veel mogelijk. 
 
Een van mijn grote passies is koken en alles wat met lekker eten te maken heeft. Het is een uitdaging om met zo min mogelijk ingrediënten toch een lekkere en kleurrijke maaltijd te bereiden. Met minder meer maken!

Jan SmitVoorschoten is een veilig dorp en dat moet zo blijven. Natuurlijk spelen onze partners zoals politie, brandweer en de ambulancedienst een grote rol, maar zij kunnen dit niet alleen. De gemeente moet haar rol als regisseur waar blijven maken. Zij is verantwoordelijk om alle partijen te binden en open te staan voor voorstellen vanuit onze inwoners. Van onze partners verwachten wij waakzaamheid, dienstbaarheid en professionaliteit. In ieder geval blijven wij pleiten voor 5 wijkagenten waar ons dorp volgens het inrichtingsplan van de nationale politie recht op heeft. Ook willen wij een betere aansturing van onze Boa’s, zodat ook de kleine ergernissen aangepakt worden. 

Maar ONS Voorschoten vindt ook dat niet alleen de overheidsinstanties in ons dorp verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Onze partners hebben de inwoners hard nodig om informatie aan te reiken om het veilig te kunnen houden. U kunt namelijk zelf ook veel doen aan veiligheid. Dat kan bijvoorbeeld door WhatsApp groepen, buurtpreventie en inwoners die bereid zijn om zich aan te melden bij HartveiligWonen en HartslagNu, want daarmee kan het verschil echt gemaakt worden als iedere seconde telt. Heeft u zelf goede ideeën om de veiligheid van ons dorp in stand te houden of nog beter te maken, dan horen wij ze graag en gaan hier met u over in gesprek. 

Komt u naar ONS inloopspreekuur op 21 februari tussen 19.30 en 21.00 uur in de openbare bibliotheek, Wijngaardenlaan 4? 

Dit wil ONS Voorschoten:

 • 5 Wijkagenten in plaats van de huidige 3 
 • Meer zichtbare Boa’s op straat 
 • Buurtpreventie en WhatsApp groepen 
 • Bevorderen toepassing Politiekeurmerk Veilig Wonen 
 • Burgers aanspreken op overhangend groen en hoge bosschages
 • Goede verlichting op straat

HansDMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Hans Dijksterhuis ik ben 65 jaar, getrouwd met Carmen zij is ook 65. Wij hebben twee zonen en zes kleinkinderen

Wat doe je? Ik heb twee eigen bedrijven. Een video productie bedrijf; ik maak video, foto,- audio en muziek producties, heel divers van webfilmpjes tot bedrijfsfilms, van evenementen-registratie tot films voor educatieve doeleinden. Vaak wordt tegenwoordig bij sollicitaties een video CV gevraagd en dat doe ik dus ook. Het tweede bedrijf is een interim management werving & selectie bureau. Zo lang ik het naar mijn zin heb ga ik met beide door. Verder ben ik een zeer actieve muzikant. Ik speel in drie bands die allemaal een eigen karakter hebben; FlIRT, dit is een all-round Coverband, ik ben de drummer/zanger, Gigs, akoestische pop- en folk muziek, hier ben ik zanger/gitarist en Laurel Canyon, dit is een tribute aan de hippie tijd in L.A. We spelen vooral jaren ‘60’ en ‘70’ repertoire, ik drum en zing in deze band. 

Waar woon je? In de Vlietwijk, lekker dicht bij het centrum. Wij hebben het hier buiten gewoon naar ons zin en gaan hier nooit meer weg.

Wat vind je van Voorschoten?  Met recht is Voorschoten de Parel aan de Vliet. Voorschoten is mooi, levendig en erg gezellig.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Voorschoten moet zo groen mogelijk blijven en er mag niet te veel nieuwbouw meer bij komen. Ik ben wat conservatief en hou dingen graag zoals ze zijn. Vernieuwen betekent niet altijd verbeteren.

Met dank aan Hans Dijksterhuis

Lijsttrekker Glenn Zeelt en de nummer zes op de lijst Marleen Persoon overhandigden het verkiezingsprogramma van ONS Voorschoten aan de inwoners van Voorschoten.

Gedurende het afgelopen jaar zijn tientallen inwoners van Voorschoten door Marleen Persoon geïnterviewd voor Groot Voorschoten. Samen vormen zij een afspiegeling van inwoners van Voorschoten.

De titel "Realisme is de toon" is gekozen, omdat de gemeente een bestuursperiode tegemoet gaat, waarin niet alles meer kan en er grote uitdagingen zijn die we met elkaar moeten oplossen.

Dit is het derde programma van ONS Voorschoten sinds de oprichting in 2008. De partij kan geheel onafhankelijk en zelfstandig functioneren, los van landelijke of provinciale partijvisies en zonder ideologische ballast.

Naast de zeven inmiddels vaste uitgangspunten kent het programma 13 hoofdthema's. Ze zijn allemaal belangrijk, maar op de eerste drie plaatsen staan:

 • Direct overleg in Voorschoten,
 • Financieel gezond Voorschoten en
 • Blijvend investeren in jeugd in Voorschoten.

Daarnaast is ook (sociale) woningbouw een zeer belangrijk item.

2018 02 08 IMG 0480 webDirect overleg in Voorschoten vinden wij erg belangrijk. Daar schort het nog wel eens aan in het dorp. Te veel vanuit de ivoren toren, te weinig op de 'werkvloer'.

ONS Voorschoten wil dit zelf doorbreken door de komende vier jaar iedere zes weken een Inloopspreekuur te houden, naast de vele contacten die gelegd worden. ONS wil bereiken, dat het college alle beleidsvoorbereidingen in overleg met partners en inwoners doet. Daar zit veel kennis en ervaring.

Financieel gezond Voorschoten wil zeggen dat er geen uitgaven worden gedaan zonder een gedegen meerjarige  financiering. Dat kan betekenen dat heel goede ideeën uitgesteld moeten worden of niet door kunnen gaan. Maar houdt mensen niet aan het lijntje.

Blijvend investeren in de jeugd uit zich in vele facetten. Goede basisscholen, een actief Centrum voor Jeugd en Gezin behouden, taalachterstanden tijdig opsporen en er wat aan doen natuurlijk, tot het opnieuw openstellen van de jongerenkelder onder het gemeentehuis. 

Opvallend is dat ONS Voorschoten, anders dan de andere partijen, een inhaalslag wil als het om goedkope sociale huurwoningen gaat. Glenn Zeelt daarover: 'Het is inderdaad een zeer belangrijk onderwerp voor ONS. Wachtlijsten van 6 of 7 jaar of langer zijn niet acceptabel. We hopen op een zeer brede steun in de nieuwe gemeenteraad om samen met de woningbouwcorporaties tot een plan te komen.

Wilt u meer weten? Het volledige programma kunt u hier vinden.

2018 01 JanEven voorstellen: Jan Smit, 53 jaar, van beroep Politiemedewerker

Ik ben getrouwd met Sonja en heb 2 zonen: Wessel en Daniël

Klassieke bromfietsen en motoren zijn mijn hobby.

Sinds 1997 woon ik in Voorschoten. Ik ben opgegroeid in Leiden in een arbeidersgezin, waarbij het motto “niet kletsen, maar doen” gold. Dat heb ik eigenlijk nog steeds. Natuurlijk zou ik vooraf ook graag alle risico’s van mijn handelen willen kennen en afwegen, maar het grootste risico is dan dat je niets doet. Het zoeken naar balans hierin blijft voor mij belangrijk, omdat ik vaak neig naar door te willen pakken. Ik ben in ieder geval transparant over mijn denken en doen in de hoop dat mijn omgeving mij van feedback voorziet. De uitspraak “Ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg” is mij op het lijf geschreven.

Ik heb niet echt een groot voorbeeld van iemand die mij inspireert, omdat ik vind dat ieder mens mij kan inspireren en omdat ik inmiddels mezelf ben en het daarmee zal moeten doen. Ik heb wel mensen waarvoor ik veel respect heb. Dit zijn veelal mensen in mijn directe omgeving, die geen enorme prestatie hoeven te hebben geleverd, maar die eigenschappen hebben die ik erg op prijs stel en bewonder. Mijn vrouw vol vertrouwen en geduld, een vriend die loyaal en eerlijk is en mijn kinderen die heel onbevangen de toekomst in kijken zijn zo maar wat voorbeelden.

Voorafgaand aan de oprichting van ONS Voorschoten raakte ik in gesprek met Bianca Bremer, een van de oprichters. Tegen haar had ik natuurlijk ook een mening over het functioneren van de lokale politiek en de gemeente. Zij daagde me uit door te zeggen dat roepen vanaf de zijlijn wel makkelijk was. Ik ben het toen wat intensiever gaan volgen en zag dat je als raads-/commissielid weldegelijk invloed kon hebben op het lokale beleid. Ik heb naast het gemeenschappelijke doel van ONS om het voor Voorschoten en de Voorschotenaren goed te doen ook als doel om de politiek toegankelijker te maken. Het moet duidelijker en transparanter zodat het gemeentebestuur van iedereen wordt.

muntstukkenIn een turbulent 2017 heeft de gemeenteraad van Voorschoten, met tegenzin, een meerjarige begroting goedgekeurd die gelukkig instemming van de provincie krijgt. De provincie kijkt nu nog wel op een afstand mee. Raad en college kunnen weer zelf besturen. En dat is belangrijk, want de komende jaren staat er veel op het spel. Zoals de positie van Voorschoten in regionaal verband. En de decentrale invoer van een nieuwe omgevingswet. Daar staat tegenover dat de nieuwe begroting pijnlijke consequenties heeft voor Voorschoten. Hoe is dat gekomen en welke les moet een nieuwe raad na 21 maart hier uit trekken?

Er is in de raad, waar ONS Voorschoten ook deel van uitmaakte, de afgelopen jaren te weinig aandacht geweest voor de dekking van uitgaven. Als je niet een keer “Nee” zegt tegen op zich goede plannen, dan gaan kosten en baten al snel uit de pas lopen. In veel breder kader, wereldwijd, is er een cultuur ontstaan waarin de totale schuld alleen maar toe neemt. De rente is laag, weinig zorgen voor de toekomst. Ook in Voorschoten maakten wij deel uit van die cultuur: er is ingeteerd op reserves en er is onvoldoende gekeken naar de lange termijn.

Het is zaak dat de gemeenteraad zich de komende jaren terughoudend opstelt als het gaat om het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen. Als er geen nieuw budget gevonden wordt, dan zijn de mogelijkheden voor nieuw beleid voorlopig beperkt. Anders zal de provincie zich in no time wederom melden. Op kousen voeten of als een stoomwals: wij gaan het liever niet afwachten. Naar verwachting heeft de gemeente eind 2021 een totale schuld 32 miljoen euro. Dat is na de aflossingen die de komende vier jaar zijn begroot. Het is normaal als overheden schulden hebben, dat is al eeuwen zo. Maar ONS Voorschoten wil na de verkiezingen van 21 maart samen met andere partijen in de gemeenteraad de vinger scherp aan de pols houden. De rente is nu historisch gezien extreem laag. Indien de rente in de toekomst gaat stijgen, dan kunnen we niet de andere kant op kijken. Samengevat: de nieuwe raad en college gaan een lastige periode tegemoet. Er zal veel tijd gestoken moeten worden in het maken van zorgvuldige afwegingen, de middelen zijn beperkt en de ambities groot. Daarbij mogen wij worden afgerekend op efficiëntie en effectiviteit van besluiten, binnen de kaders die er zijn.

ONS doel:

 • Een sluitend huishoudboekje hanteren
 • Voldoende reserves aanhouden om tegenvallers op te vangen
 • De gemeentelijke schuldenlast verder omlaag brengen
 • Tarieven kostendekkend maken
 • Complete en begrijpelijke rapportages aan de gemeenteraad
Hans van der Elst, 60 jaar, nr. 2 op de kieslijst van ONS Voorschoten. 

Getrouwd met Mirjam, sinds 1992 wonen wij in Voorschoten. Onze twee kinderen zijn hier opgegroeid en hebben het ouderlijk huis al weer verlaten. 

Op dit moment geef ik drie dagen per week les in bedrijfskunde aan een HBO in Amsterdam. Inspirerend om te mogen doen, een jongere generatie je ervaring en enthousiasme te mogen overbrengen. Eerder is gewerkt in managementfuncties in het internationale bedrijfsleven. 

In juni 2017 ben ik lid geworden van ONS Voorschoten. Om drie redenen. Ten eerste: al heel lang was er het gevoel dat lokale politiek mij trekt. Het was er alleen nog nooit van gekomen. Druk met werk en veel in het buitenland, daarna kwamen de kinderen en daarna nog meer werk. Ten tweede: een onafhankelijke partij, in het politieke midden, vind ik voor lokaal bestuur een goede optie. Met focus op: wat is belangrijk voor de inwoners en organisaties en mensen die hier wonen. En tenslotte: er zijn in bestuurlijk opzicht dingen niet goed gegaan in Voorschoten; de provincie heeft de gemeente in 2017 onder preventief toezicht gesteld. Dat vormde het extra zetje, ik wil nu graag bijdragen om het samen beter te doen. En wat mij typeert? Ik denk dat mensen mij wel herkennen als iemand die als hij zegt dat hij iets doet, er ook echt vol voor gaat. Mijn eerste baas heeft mij ooit geleerd: Ongeveer is niet genoeg. Doe dingen met passie en werk samen. In het professionele leven voeg ik daar graag aan toe: Doe wat je kan, niet wat je graag zou kunnen.

Mijn grote hobby is trompet spelen. Rhythm & Blues, Swing. Vaak hebben wij in Voorschoten mogen optreden met Archie & The Bunkers. Onder andere tijdens Voorschoten Jazz Culinair.

voorschoten1Wanneer het onderwerp toegankelijkheid ter sprake komt, heeft iedereen een mening. Dat is niet zo gek, want toegankelijkheid raakt alle terreinen van de maatschappij.

ONS Voorschoten wil een inclusieve samenleving, waarin plaats is voor iedereen.

Dat houdt voor de gemeente in, dat op alle terreinen gewerkt moet worden aan het wegnemen van barrières.

Dat geldt zowel voor informatie, communicatie als voor wegen en gebouwen.

Iedere medewerker van de gemeente, iedere aannemer of leverancier moet doordrongen zijn van het besef dat niet iedereen zich op de zelfde wijze beweegt.

Brieven en emails moeten op een leesbare en begrijpelijke wijze opgesteld worden.

De website moet op een makkelijke manier toegang bieden tot de gezochte informatie.

Wanneer iemand de gemeente schrijft, belt, appt of mailt, moet snel een reactie krijgen, die verder gaat dan een ontvangstbevestiging.

Maar het belangrijkste punt van toegankelijkheid is de openbare ruimte.

De openbare ruimte moet zo veel mogelijk vrij van obstakels zijn, zodat ook mensen met verminderd zicht, of mensen met beperkte mobiliteit zich zo weinig mogelijk gehinderd voelen.

Dat houdt in dat trottoirs, fietspaden en oversteekplaatsen zo veel mogelijk vrij van obstakels gemaakt worden. Bij de inrichting moet daar rekening mee gehouden worden en bij het beheer op gelet.

Er is een groep medewerkers van de gemeente die iedere week in elke straat van het dorp komt. Dat zijn onze mensen van de buitendienst. Zou het mooi zijn, wanneer zij de mogelijkheid krijgen om niet alleen te signaleren waar de toegankelijkheid tekort schiet, maar ook de bevoegdheid om er iets aan te doen? Dat kan gaan van waarschuwen, tot zelf oplossen. Op die manier kan je op een heel eenvoudige wijze iets doen aan het verbeteren van de toegankelijkheid.

Ons Voorschoten heeft in november 2017 het college hiertoe opgeroepen en daar houden we het college aan.

Op 18 maart vindt de Voorschotenloop plaats. De organisatie vraagt of leden van ONS Voorschoten als vrijwilliger willen helpen: natuurlijk doen we dat. Wij vinden vrijwilligerswerk belangrijk en steken graag de helpende hand toe.

VoorschotenLoop 2013De organisatie van de Voorschotenloop heeft veel vrijwilligers nodig om dit mooie evenement goed te kunnen laten verlopen. Ze hebben de politieke partijen gevraagd om te willen helpen. ONS Voorschoten vindt dat ondernemerschap en initiatief tonen belangrijk is. Daarom helpen wij de organisatie die dag graag. Zeggen dat vrijwilligerswerk belangrijk is, is één en meedoen is twee. 

Lijsttrekker Glenn Zeelt zegt: ‘Op deze wijze geven wij ook invulling aan ons Verkiezingsprogramma: wij gaan graag naar de mensen toe en ervaren ter plekke wat er bij zo’n evenement allemaal komt kijken’.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

GlendyWie ben je? Glendy Waardenburg, 45 jaar en woon samen met Jean Patrick en wij hebben samen één zoon Thomas (14).

Wat doe je? Ik ben eigenaresse, samen met mijn broer en zus van Textielhuis te Mey en Woningtextielhuis. Als kind werkte ik al in de kledingwinkel van mijn familie. 

Toen verkochten zij hoofdzakelijk gordijnen. Toen ik als tiener bij Textielhuis werkte, was het al hoofdzakelijk kleding, wel met meer stoffen en fournituren dan nu.

Ik heb bedrijfskunde textiel gestudeerd, dat geeft al aan dat naar deze branche altijd mijn interesse uitging. Mijn eerste baan was bij Scotch en Soda. Voor deze baan reisde ik veel naar India. Daar leerde ik mijn Franse man kennen. Later heb ik nog bij Mexx gewerkt. Ik heb een tijd in Frankrijk gewoond. Ik ben teruggekomen naar Nederland omdat het familiebedrijf mij trok. Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb want ik heb het erg naar mijn zin.

Waar woon je? Wij wonen in Adegeest in de Componisten wijk. Het is praktisch wonen; het winkelcentrum aan de Beethovenlaan lekker in de buurt, dicht bij de sportvelden en het zwembad en er is veel groen hier in de omgeving en altijd genoeg parkeergelegenheid.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel goed dorp, niet te groot en ook niet te klein. Het ligt gunstig tussen Den Haag en Leiden, die beide gemakkelijk met de trein te bereiken zijn. De Vlietlanden en het strand zijn ook lekker in de buurt. Wij houden ervan om zoveel mogelijk op de fiets te doen en dat gaat hier in Voorschoten uitstekend. Wat ik ook fijn vind is dat de laatste tijd een nieuwe instroom van mensen is gekomen, door de nieuwbouw projecten. Dit is geeft een mooie mix met de oudere Voorschotenaren.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik hoop dat er veel natuurlijk groen blijft en dan bedoel ik dat alles niet te netjes wordt maar dat er ook nog stukken semi wild gebied blijft bestaan. Voor de kinderen is dit fijn om lekker buiten in de natuur te spelen. De discussie rond het zwembad vind ik triest. Het is natuurlijk heerlijk als kinderen zelfstandig naar het zwembad kunnen blijven gaan, gewoon in hun eigen dorp.

Met dank aan Glendy Waardenburg.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

BobBloteWie ben je? Bob Blöte en ik ben 49 jaar.

Wat doe je? Ik werk op de communicatie afdeling bij EYE Filmmuseum, in Amsterdam. Na een lange studie heb ik gezocht naar een baan waar ik gelukkig van werd, dit heeft even geduurd maar is goed gelukt. Ik ben gek op films en zit hier helemaal op mijn plek. Ik ben voor EYE met de publiciteit bezig en daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij Filmtheater Voorschoten, daar verzorg ik de programmering. Ik zoek zelf de films uit en het geeft veel voordelen dat ik de mensen van de filmdistributie ken. Hierdoor heb ik soms heel snel, vlak na een première, een film in huis die in andere dorps bioscopen nog lang niet draaien. Het is heel leuk om hier vrijwilliger te zijn. Met zijn allen zijn wij een hele gezellige groep. Bezoekers zijn ook blij dat ze in hun eigen dorp, dicht bij huis van een mooie film kunnen genieten. Ook zijn wij een stuk goedkoper dan de commerciële bioscopen.

Waar woon je? Ik woon op de Wilgenlaan. Heerlijk rustig met een grote tuin. Dit maakt het reizen naar Amsterdam, woon werk verkeer helemaal waard.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een hechte gemeenschap op een goede manier. Daar ben ik eigenlijk door het filmtheater achter gekomen, door de vrijwilligers die hier werken maar ook door de bezoekers. Regelmatig komen mensen in hun eentje omdat ze hier de gezelligheid vinden en hier altijd wel een bekende uit Voorschoten tegen komen. Verder speelt een groot deel van mijn sociale leven zich af in Amsterdam.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Een bioscoopzaal in het hart van Voorschoten zou nog mooier zijn zodat echt iedereen er gemakkelijk kan komen. En natuurlijk dan wel met dezelfde professionele uitstraling als die we nu in het cultureel centrum hebben. Aan de buitenkant van het cultureel centrum is niet te zien hoe mooi de bioscoop van binnen is……….er gaat echt een wereld voor je open.

Met dank aan Bob Blöte.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten 

Wie ben je? Ramino de Ru, ik ben 19 jaar.

Wat doe je? Ik studeer ICT beheer in Delft. In januari zit ik in het derde jaar want nu doe ik het tweede jaar over. Sinds mijn 12de werk ik ook bij mijn vader in de zaak; “de Ru”, wit- en bruingoed. Ik ben begonnen met schoonmaken, daarna kennis opgedaan van alles wat er speelt bij “de Ru”, en nu wordt ik losgelaten in de buitendienst. Alles wat te maken heeft met internet doe ik nu en daar heb ik veel plezier in. Ik werk hier elke donderdag en tijdens de schoolvakanties. Verder werk ik nog vrijdag- en zondagavond bij “La Casita” en ik doe vrijwilligers werk bij scouting Kimball o’Hara; daar geef ik leiding aan de 7/9 jarigen op zaterdag. Al met al heb ik een druk week programma.

Waar woon je? Ik woon nog thuis boven de zaak met mijn ouders en 2 broertjes, op het mooiste plekje in Voorschoten.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een hartstikke mooi dorp. Iedereen kent elkaar, het is echt een dorp waar ik mij thuis voel. Ik zou hier heel graag na mijn studie willen blijven wonen. Eigenlijk wil ik hier nooit meer weg.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Voorschoten is dit jaar aan meerdere projecten begonnen; Deltaplein en in de Vlietwijk. Over de planning was volgens mij niet nagedacht. Voor het verkeer was Voorschoten een labyrint waar moeilijk doorheen te komen was. Het was erg rommelig en het heeft mij erg geïrriteerd. Ook het bedrijf van mijn vader heeft er veel inkomsten door gemist. Dit jaar heb ik mijn rijbewijs gehaald en als je maar betaalt dan wordt je snel geholpen aan de balie van het gemeentehuis. Dat zou niet nodig moeten zijn het zou gewoon bij de service moeten horen. Als je geslaagd bent wil je toch niet een week op dat roze documentje wachten! Je wil gelijk rijden………..toch!Met dank aan Ramino de Ru.

Het provinciaal bestuur, de gemeente Leiden en ook de Rijksoverheid zien schaalvergroting als DE oplossing om de grote vraagstukken op te lossen. ONS Voorschoten niet. Lokaal is zelf aan zet, lokaal is eigen inwoners, lokaal is kiezen wat het beste is voor onze inwoners en wat dus goed is voor Voorschoten. Dat is de insteek van ONS Voorschoten in de discussie over de Leidse regio.

We zijn er aan gewend in Voorschoten, dat de gemeente Leiden en ook het provinciaal bestuur herindeling als een oplossing zien om grote vraagstukken als woningbouw, verkeer, werkgelegenheid en duurzaamheid op te lossen. Bestuurskracht is ook zo’n begrip dat graag gehanteerd wordt. Inderdaad worden er stapjes gezet om de weg naar een herindeling af te lopen. Soms drie stappen voorwaarts en weer twee terug, maar langzaam komt men dichterbij. Daar hoef je niet verbaasd over te zijn. Maar één ding is zeker:  ga het gesprek aan. Er zijn nu eenmaal zaken die we zonder onze buurgemeenten niet kunnen oplossen. Met een scherp oog voor ieders belangen en de gevoelens die inwoners hebben kun je veel bereiken. En de rapporten en onderzoeken die er liggen? ONS Voorschoten vindt dat prima. Er staat heel veel tussen de regels door, zeker, maar zie die rapporten als een stap in de goede richting om onze zelfstandigheid als Voorschoten te behouden en knelpunten die we allemaal zien op te lossen!

Dit wil ONS Voorschoten

 • Een zelfstandige gemeente Voorschoten.
 • Een efficiënt, doelmatig en slagvaardig gemeentebestuur, dat zijn inwoners kent.
 • Samenwerken met de regio gemeenten om ons heen.
 • Die acties steunen die goed zijn voor onze inwoners.