41 OGP Dre

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

 

Wie ben je? Dré Eversteijn, ik ben 29 jaar en woon samen met Natasja. Zij is 26 jaar. We hebben een ruwharige teckel Moos.

Wat doe je? Ik ben Patisserie adviseur. Ik werk sinds kort bij FrieslandCampina. In melk zitten alle bestanddelen voor de bakker en de patisserie namelijk boter en slagroom. Ik geef demonstraties met deze producten aan vakmensen, ontwikkel nieuwe producten voor de ambachtelijke bakker en sta op beurzen. Ik geef ook advies voor nieuwe stijl van gebak, producten waarvoor ik langs ga bij bakkers. Op dit moment gebruiken veel van de landelijke bakkers FrieslandCampina producten. Als hobby rijd ik motor………wel met mooi weer en we wandelen graag samen met Moos.

Waar woon je? Sinds een half jaar wonen wij in de Van Heuven Goedhartstraat. We hebben het erg naar ons zin. Lekker dicht bij het centrum, een fijne buurt om in te wonen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel gezellig mooi dorp. Ik kom oorspronkelijk uit Zoeterwoude, dat is klein en er is veel minder te beleven dan hier. Voor mij was het een verademing om hier te komen wonen. Veel winkels en horecagelegenheden, de Vlietlanden naast de deur en je zit ook zo aan het strand.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik leuk vind is dat we in het begin van 2018 een afval wijzer kregen. Wij zijn nu nog bewuster bezig met het scheiden van afval. Ik wist echt niet dat je ook kartonnen melkpakken bij het plastic mocht doen. Waar ik mij wel aan irriteer is de hondenpoep op straat. Er zijn nog veel honden bezitters die de ontlasting van hun hond niet opruimen. Wij zijn hier altijd heel precies in. Het is een kleine moeite om dit op te ruimen voor je buren, spelende kinderen en andere burgers van Voorschoten.

Met dank aan Dré Eversteijn.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Erica Verkerk-Dodd, ik ben 55 jaar. Ik ben getrouwd met Peter Verkerk en wij hebben 2 zonen, Nicholas (18) en Stuart (17).

Wat doe je? Vroeger heb ik architectuur en stedenbouw gestudeerd in Seattle. Op dit moment werk ik als organisatieadviseur bij de provincie Zuid-Holland. Eigenlijk help ik, zodat de Provincie nog bewuster concrete resultaten boekt met maatschappelijke middelen. Ik waardeer mijn collega’s erg want wij zijn gezamenlijk idealisten voor maatschappelijke belangen. Verder ontwerp ik het set decor voor de jaarlijkse theater familie voorstellingen van de Angelo American Theater Group, die rond Sinterklaas plaats vindt. Hier zijn mijn zonen en mijn man ook bij betrokken. De voorstellingen zijn voor iedereen. “Kom eens kijken”, zou ik zeggen!

Waar woon je? Wij wonen in Noord Hofland. Ik ben Canadees en woon nu 25 jaar in Nederland waarvan de laatste 9 jaar in Voorschoten. Toen ik hier kwam wonen hebben buren mij wegwijs gemaakt hier in de buurt. Dat heb ik erg prettig gevonden. Als nieuwkomer werden wij snel opgenomen. Het blijft een hechte en gezellige buurt met elkaar.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is mooi en gezellig. In het begin dacht ik dat Voorschoten een subur (buitenwijk) van Leiden was, maar al gauw zag ik in dat Voorschoten een eigen identiteit heeft. Mensen zijn sociaal en hebben echt interesse in je. Er is een stimulerende diversiteit van nationaliteiten. Wat ik zeker wil noemen is de gezellige vrijdag markt, monumentendag en de extra initiatieven zoals het Weekend van Voorschoten, de Paardenmarkt en Halloween op het Treubplein elk jaar. Ik wordt ook erg blij van de variatie in water en groen voorzieningen hier.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik hoef niets te veranderen en voel mij erg thuis in dit mooie dorp. Vooral de bibliotheek en onze eigen bioscoop vind ik geweldig. Daar worden veel leuke dingen georganiseerd, het is een mooie ontmoetingsplaats en niemand hoeft in Voorschoten alleen te zijn.

Met dank aan Erica Verkerk-Dodd.

MarinusMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Marinus van der Peet, ik ben 42 jaar en woon samen met Cora. Ik ben bonus vader van twee dochters en één kleindochter. 

Wat doe je? Tot eind van dit jaar werkte ik als recruter voor een uitzendbureau gespecialiseerd in de olie en gas industrie. Sinds Januari doe ik dit zelfstandig. Ik ben sinds kort ZZP- er en dit geeft mij de vrijheid om ook andere dingen te ondernemen. Verder ben ik heel veel bezig met verschillende dingen voor voetbalvereniging Voorschoten 97. Ik ben ooit begonnen met het organiseren van een toernooi en dat zijn er nu jaarlijks meerdere. Ik zit in de evenementen commissie van de Seniorenafdeling en ben secretaris van de club van 100. Dit is een club die door bijdrage van de leden het mogelijk maakt om projecten te realiseren waar de vereniging op dat moment geen geld voor heeft. Zo hebben we er recent voor gezorgd dat het terras uitgebreid kon worden. Als laatste ben ik de manager van de zondags selectie, een selectie die vooral uit Voorschotense jongens bestaat. Ik heb het heel druk met Voorschoten 97, steek er veel tijd in maar ik heb het erg naar mijn zin en krijg er ook veel voor terug, vooral waardering. 

Waar woon je? Wij wonen aan de Ferdinand Bollaan in de Vlietwijk. Een hele fijne plek voor ons. Ooit ben ik twee keer weggeweest: naar Curaçao en naar een grote stad. Nu heel erg blij dat ik weer terug ben in ons mooie dorp. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is heel mooi en zoals ik al zei dat ik twee keer een uitstapje heb gemaakt maar toch hier weer terug kom……zegt al genoeg. Ik ga nooit meer weg uit Voorschoten! 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik zou niets veranderen aan Voorschoten en alles lekker laten zoals het is. Soms maak ik mij wel erg zorgen over ons voetbal terrein. We behoren qua ledenaantal bij de top 10 van Nederland en zijn de grootste vereniging van Zuid Holland. De velden worden zeer intensief gebruikt en sommige moeten eigenlijk vervangen worden maar nu de subsidie kraan dicht gedraaid is weet ik niet wat de toekomst gaat brengen voor de velden van voetbalvereniging Voorschoten 97.

Met dank aan Marinus van der Peet.

WilliamMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? William van Wissen, ik ben een gezonde vrije jongen en ik heb een mooie respectabele leeftijd.

Wat doe je? Nu geniet ik van mijn pensioen. Vroeger ben ik slager geweest. In 1962 is mijn vader begonnen met de slagerij aan de Treubstraat 14, “Slagerij H.A. van Wissen, voor de ouderen van ons nog wel bekend. Van mijn 16e tot mijn 26e heb ik daar gewerkt. Daarna ben ik in de vee- en vleeshandel gegaan. Ik heb op de markt in Leiden en ’s Hertogenbosch gestaan om mijn handel te verkopen. In 1986 overleed mijn opa en toen heb ik zijn land in Wassenaar (Oostdorp) overgenomen. Daar heb ik tot 1995 vee gehouden. Voornamelijk schapen en koeien.

Waar woon je? Ik woon in één van de twee Poortwachters, de nieuwe flats in het Voorsche Park. Nu zo 5,5 jaar heel erg naar mijn zin.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel mooi dorp om in te wonen. Wat jammer is, is dat we veel winkel leegstand hebben. Verder is het hier heerlijk groen overal. Ik ben echt een buitenmens en kan dus heerlijk genieten. Vooral het stukje bij het “Theehuis Jansland ”, vind ik een mooi plekkie.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Het zou zonde zijn als de kinderboerderij en het zwembad dicht gaan. Dit mag echt niet gebeuren! Als oud slager zeg ik dan ook: laat de gemeente maar in zijn eigen vlees snijden. Ik denk dat we te veel ambtenaren hebben. Een paar FTE minder en de burger kan alles wat er nu op het spel staat behouden.

Met dank aan William van Wissen.(Foto van heden en van toen William 24 was.)

MauritsMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

 

Wie ben je? Maurits Vertelman ik ben 40 jaar. Vrijgezel-lig en heb twee kinderen, Selina (25) en Maico (16).


Wat doe je? Samen met mijn ouders ben ik eigenaar van groenten speciaalzaak Vertelman. Mijn vader heeft vroeger altijd op de markt gestaan, hij is al 50 jaar groenteboer. Sinds 1997 hebben we een winkel. Eerst op de Leidsche weg, toen even twee en nu alleen nog ons pand op de Beethovenlaan. Ik ben er als zoon van, jong ingerold en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het houd mij wel bezig want ik heb niet zoveel tijd voor hobby’s. Ik ga drie keer per week naar de sportschool om mijn conditie op peil te houden en ik kijk graag naar voetbal………Ajax!


Waar woon je? Ik woon aan het Jan van Goyenplantsoen. Fantastisch leuke buurt met lieve mensen om mij heen. De straten zijn mooi opgeknapt daar kan ik elke dag van genieten.


Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is heel goed wonen er, zijn maar weinig betere plekken vind ik. De voorzieningen zijn goed en ook het winkelaanbod. Voorschoten heeft ook veel groen. De bereikbaarheid naar andere steden is ook uitstekend.


Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? De Beethovenlaan heeft dit jaar de ondernemers prijs gewonnen. De klanten kunnen ons gelukkig altijd vinden, ook al liggen wij wat verder van het centrum af. Bij deze rij winkels op de Beethovenlaan staat kwalteit hoog in het vaandel. De parkeerplekken zijn erg smal, hier voor de deur en zouden net een slagje groter kunnen. Wellicht een dingetje voor de toekomst.

Met dank aan Maurits Vertelman

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

PercyWie ben je? Percy Rüben en ik ben 53 jaar. Ik heb drie kinderen, Randy (23), Simona ( 23) en CJ (12).

Wat doe je? Ik heb een sportschool, Sportinstituut Goederaad. Op mijn 4e ben ik begonnen met judolessen te volgen bij mijn meester, Paul Goederaad. In 1993 heb ik zijn school, Sportinstituut Goederaad, mogen overnemen. Ik ben hem zeer dankbaar voor alles wat hij mij heeft geleerd. Zo heb ik van mijn hobby mijn werk kunnen maken. Ik geef judoles aan de jeugd met heel veel plezier. Voor mij is judo een medium om de jeugd te bereiken. Het gaat namelijk niet alleen om de sport. Ik probeer de jeugd van Voorschoten méér mee te geven, waaronder wederzijds respect. Behalve in Judo heb ik mij ook bekwaamd in andere oosterse sporten, zoals Taekwon-Do, Karate, Pencak Silat en Wu Shu. Ik geef zelf ook les in Taijiquan. De Taekwon-Do-lessen worden door Marco Zandbergen gegeven.

Waar woon je? Ik woon met mijn twee oudste kinderen in de Sixlaan. Dit is een hele fijne wijk. Dicht bij het centrum maar er net een beetje buiten. Met alle buren hebben we een hechte band, al vanaf het begin. Het jaarlijkse straatfeest is heel gezellig en we zijn er altijd voor elkaar.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel prettig dorp om in te wonen. Vanwege de ligging tussen Leiden en Den Haag wonen er veel forenzen. Omdat ik hier al lang woon en werk, is het “Ons kent Ons”.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Het leukste van Voorschoten is het authentieke, dorpse karakter ervan met onder andere de Voorstraat, de vele kerken en de zelfstandige ondernemers die vaak ook oorspronkelijke Voorschotenaren zijn. Waar ik bang voor ben is dat Voorschoten langzaam maar zeker verandert in een soort Vinex-wijk met nieuwbouw, die de plaats van de oorspronkelijke gebouwen inneemt. Ook het gebouw waar Sportinstituut Goederaad in gevestigd is, zal op termijn het veld moeten ruimen. Dit betekent natuurlijk niet dat Sportinstituut Goederaad ermee ophoudt. Wij voorzien in een behoefte, niet alleen aan sport, maar ook aan sociale contacten. Ons klantenbestand is al jaren constant en er zijn zelfs klanten die al sinds de oprichting, in 1953, bij ons komen sporten. Daarom wil ik alle inwoners van Voorschoten vertellen, dat ik, hoe dan ook, nog jaren met dezelfde passie door blijf gaan.

Met dank aan Percy Rüben.

MarijkeMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Marijke van Dijk, ik ben 67 jaar. Getrouwd met Glenn en wij hebben twee zonen, een dochter en drie kleinkinderen.
 
Wat doe je? Ik ben gepensioneerd. Na de lagere school heb ik de MMS gedaan. Dat was vroeger de meisjes HBS, waarbij de nadruk op de talen lag. Daar heb ik mijn Engels goed onder de knie gekregen. Die taal lag mij gewoon goed en in veel van mijn banen heb ik het Engels goed kunnen toepassen. Op dit moment pas ik wel eens op de kleinkinderen en ik sport bij sportschool "Goederaad ". Ik hou erg van het lezen van thrillers en detectives, natuurlijk wel in het Engels. Elk jaar als Amnesty International een boekenbeurs hier in de buurt houdt dan koop ik Engelse boeken, voor bijna het hele jaar! Dan steun ik gelijk een goed doel. Koken en bakken doe ik ook heel erg graag, tot grote tevredenheid van mijn man en ons gezin.
 
Waar woon je? Wij wonen in Starrenburg II in een mooi appartement. We hebben het hier erg naar ons zin.
 
Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een geweldig mooi en groot dorp. Lekker dorps maar ook weer niet te. Ik woon hier al vanaf 1976 en ik vind het nog steeds prima zoals het is.
 
Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Bij de rotonde voor het Raadhuis heb ik grote bedenkingen. Het is er gevaarlijk. Volgens mij is de doorstroming ook beter als de verkeerslichten weer terug komen. Dat misschien  " Goederaad " weggaat zou ik echt een gemis vinden. Het is een geweldige, gezellige sportschool. Ik denk dat veel sportieve mensen dit niet leuk gaan vinden.
Met dank aan Marijke van Dijk.

JeroenMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Jeroen Kwant, ik ben 41 jaar en woon samen met Deborah (32), wij hebben samen twee zoontjes, Jesse (4) en Julian (2).

Wat doe je? Ik ben eigenaar van "Kwant Installatietechniek ". Ik ben nu ongeveer vier jaar een zelfstandige ondernemer en heb al 25 jaar ervaring als loodgieter. Alles omtrent water en verwarming in en om het huis is mijn specialiteit. Mijn werkgebied is de Leidsche regio. Duurzaamheid is nu erg in opkomst daarom heb ik mij laten scholen in de techniek van de warmtepomp. Een warmtepomp zet koude lucht om in warme lucht. Een mooie nieuwe mogelijkheid om huizen te verwarmen zonder gas. Mijn grote hobby is motorrijden. Deze kwakkel winter was erg nat en onaantrekkelijk om op de weg te zitten. Ik hoop dat snel het voorjaar begint, om lekker te gaan toeren.

Waar woon je? Wij wonen aan de Wijngaardenlaan. We hebben het hier super naar ons zin. Lekker dicht bij het centrum en de winkels en de school en het kinderdagverblijf op loopafstand.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een leuk dorp om te wonen. Zelf kom ik uit Zoeterwoude Rijndijk. Daar was nooit zoveel te beleven. In Voorschoten wordt er veel georganiseerd. Het centrum met de restaurantjes is natuurlijk mijn favoriete plekje.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Met het oog op de toekomst zou ik het heel belangrijk vinden als Voorschoten meer duurzaam gaat bouwen. Ik zou op dit moment verder willen gaan: alle nieuwbouw projecten van het aardgas af en meer gaan werken met zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompen. Zeker voor grotere woonprojecten is de waterpomp een uitstekend alternatief.

Met dank aan Jeroen Kwant.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

ClairieWie ben je? Clarie Dekker. Ik ben 53 jaar, getrouwd met Caspar en wij hebben twee zonen: Floris (19) en Fedor (16)
 
Wat doe je? Ik ben speltherapeut in de psychiatrie voor kinderen met een licht verstandelijke beperking. Daarnaast ontwikkel ik o.a. behandelprogramma's voor kinderen met angststoornissen. Ik werk in Den Haag bij de Banjaard, onderdeel van de Jutters . Mijn grote hobby is toneelspelen. Dit doe ik al heel lang in Wateringen. We hebben twee opvoeringen per jaar. Verder reizen wij erg graag en dan vooral naar heel verre landen.
 
Waar woon je? Wij wonen nu 23 jaar aan de oude Leidsche weg. Lekker centraal om naar Leiden of naar het dorp van Voorschoten te fietsen. Dit is ook een heel mooi stukje van Voorschoten, het park Ter Wadding aan de overkant, de boerderijen die er nog steeds zijn en de Korte Vliet achter ons huis.
Wat vind je van Voorschoten? Prachtig, sfeervol dorp en de schaal is precies goed; je komt bekenden tegen als je boodschappen gaat doen maar je wordt ook weer niet in de gaten gehouden. 
 
Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik in Voorschoten mis is 'de aanwezigheid ' van  jongeren. Jongeren zouden gestimuleerd kunnen worden om met nieuwe ideeën voor Voorschoten te komen. Het Fitplein is hier een goed voorbeeld van. De wildgroei tussen de bermen vind ik heel mooi, dat moeten we vooral zo laten. Het verkeer op de Leidsche weg, tussen Ter Wadding en Intratuin is echt te veel. Ik hoop dat hier een oplossing voor komt, na de herinrichting van de nieuwbouw die op het terrein van Intratuin gerealiseerd gaat worden. Ik zou het wel erg vinden als het zwembad dicht gaat want dan valt er echt een stuk recreatie weg. Er moet voldoende speelruimte blijven voor kinderen. Kinderen ontwikkelen door te spelen. Ik ben een voorstander van grote schoolpleinen
Met dank aan Clarie Dekker.
De positie van jongeren in de Nederlandse samenleving is in deze tijden ongekend kwetsbaar; niet alleen in maatschappelijk en economisch opzicht, maar ook psychologisch en cultureel. Maatschappelijke organisaties als onderwijs, welzijnsinstellingen, gemeenten en jeugdinrichtingen worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van deze complexe problematiek. Een sprekend voorbeeld hiervan zijn de hoge cijfers ten aanzien van voortijdig schoolverlaten. En dat, terwijl de samenleving goed geschoolde mensen hard nodig heeft, nu en in de toekomst.
 
In Voorschoten gaat het goed met onze jeugd! Ons dorp kent uitstekende basisscholen, een bloeiend verenigingsleven en diverse sportfaciliteiten. Kinderen die opgroeien en naar school gaan in Voorschoten krijgen een goede basis mee voor hun verdere toekomst. Toch is er een kleine groep die extra aandacht nodig heeft. ONS Voorschoten wil dat die groep de aandacht en hulp krijgt die nodig is zodat ze mee kunnen blijven draaien in de samenleving. Ouders die ondersteuning nodig hebben bij de zorg voor hun kinderen kunnen dat waar nodig krijgen bij ons Centrum voor Jeugd en Gezin. Problemen zoals taalachterstand, moeten vroegtijdig opgespoord worden om andere achterstanden en in een later stadium schooluitval te voorkomen. ONS Voorschoten pleit voor behoud van een gezonde toekomst voor onze jeugd, dus moeten we daar blijvend in investeren!
ONS doel: 
  • Behoud van een goed functionerend Centrum voor Jeugd en Gezin 
  • Taalachterstanden tijdig opsporen en oplossen 
  • Borgen van de psychische gezondheidszorg 
  • Veilige (fiets)routes naar scholen 
  • Jongeren kennis laten maken met politiek en besluitvorming 
  • Praten MET en niet alleen OVER jeugd en jongeren 
  • Jongerenkelder onder het gemeentehuis weer open

HansDMarleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Hans Dijksterhuis ik ben 65 jaar, getrouwd met Carmen zij is ook 65. Wij hebben twee zonen en zes kleinkinderen

Wat doe je? Ik heb twee eigen bedrijven. Een video productie bedrijf; ik maak video, foto,- audio en muziek producties, heel divers van webfilmpjes tot bedrijfsfilms, van evenementen-registratie tot films voor educatieve doeleinden. Vaak wordt tegenwoordig bij sollicitaties een video CV gevraagd en dat doe ik dus ook. Het tweede bedrijf is een interim management werving & selectie bureau. Zo lang ik het naar mijn zin heb ga ik met beide door. Verder ben ik een zeer actieve muzikant. Ik speel in drie bands die allemaal een eigen karakter hebben; FlIRT, dit is een all-round Coverband, ik ben de drummer/zanger, Gigs, akoestische pop- en folk muziek, hier ben ik zanger/gitarist en Laurel Canyon, dit is een tribute aan de hippie tijd in L.A. We spelen vooral jaren ‘60’ en ‘70’ repertoire, ik drum en zing in deze band. 

Waar woon je? In de Vlietwijk, lekker dicht bij het centrum. Wij hebben het hier buiten gewoon naar ons zin en gaan hier nooit meer weg.

Wat vind je van Voorschoten?  Met recht is Voorschoten de Parel aan de Vliet. Voorschoten is mooi, levendig en erg gezellig.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Voorschoten moet zo groen mogelijk blijven en er mag niet te veel nieuwbouw meer bij komen. Ik ben wat conservatief en hou dingen graag zoals ze zijn. Vernieuwen betekent niet altijd verbeteren.

Met dank aan Hans Dijksterhuis

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

GlendyWie ben je? Glendy Waardenburg, 45 jaar en woon samen met Jean Patrick en wij hebben samen één zoon Thomas (14).

Wat doe je? Ik ben eigenaresse, samen met mijn broer en zus van Textielhuis te Mey en Woningtextielhuis. Als kind werkte ik al in de kledingwinkel van mijn familie. 

Toen verkochten zij hoofdzakelijk gordijnen. Toen ik als tiener bij Textielhuis werkte, was het al hoofdzakelijk kleding, wel met meer stoffen en fournituren dan nu.

Ik heb bedrijfskunde textiel gestudeerd, dat geeft al aan dat naar deze branche altijd mijn interesse uitging. Mijn eerste baan was bij Scotch en Soda. Voor deze baan reisde ik veel naar India. Daar leerde ik mijn Franse man kennen. Later heb ik nog bij Mexx gewerkt. Ik heb een tijd in Frankrijk gewoond. Ik ben teruggekomen naar Nederland omdat het familiebedrijf mij trok. Ik ben blij dat ik deze stap genomen heb want ik heb het erg naar mijn zin.

Waar woon je? Wij wonen in Adegeest in de Componisten wijk. Het is praktisch wonen; het winkelcentrum aan de Beethovenlaan lekker in de buurt, dicht bij de sportvelden en het zwembad en er is veel groen hier in de omgeving en altijd genoeg parkeergelegenheid.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel goed dorp, niet te groot en ook niet te klein. Het ligt gunstig tussen Den Haag en Leiden, die beide gemakkelijk met de trein te bereiken zijn. De Vlietlanden en het strand zijn ook lekker in de buurt. Wij houden ervan om zoveel mogelijk op de fiets te doen en dat gaat hier in Voorschoten uitstekend. Wat ik ook fijn vind is dat de laatste tijd een nieuwe instroom van mensen is gekomen, door de nieuwbouw projecten. Dit is geeft een mooie mix met de oudere Voorschotenaren.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik hoop dat er veel natuurlijk groen blijft en dan bedoel ik dat alles niet te netjes wordt maar dat er ook nog stukken semi wild gebied blijft bestaan. Voor de kinderen is dit fijn om lekker buiten in de natuur te spelen. De discussie rond het zwembad vind ik triest. Het is natuurlijk heerlijk als kinderen zelfstandig naar het zwembad kunnen blijven gaan, gewoon in hun eigen dorp.

Met dank aan Glendy Waardenburg.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

BobBloteWie ben je? Bob Blöte en ik ben 49 jaar.

Wat doe je? Ik werk op de communicatie afdeling bij EYE Filmmuseum, in Amsterdam. Na een lange studie heb ik gezocht naar een baan waar ik gelukkig van werd, dit heeft even geduurd maar is goed gelukt. Ik ben gek op films en zit hier helemaal op mijn plek. Ik ben voor EYE met de publiciteit bezig en daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij Filmtheater Voorschoten, daar verzorg ik de programmering. Ik zoek zelf de films uit en het geeft veel voordelen dat ik de mensen van de filmdistributie ken. Hierdoor heb ik soms heel snel, vlak na een première, een film in huis die in andere dorps bioscopen nog lang niet draaien. Het is heel leuk om hier vrijwilliger te zijn. Met zijn allen zijn wij een hele gezellige groep. Bezoekers zijn ook blij dat ze in hun eigen dorp, dicht bij huis van een mooie film kunnen genieten. Ook zijn wij een stuk goedkoper dan de commerciële bioscopen.

Waar woon je? Ik woon op de Wilgenlaan. Heerlijk rustig met een grote tuin. Dit maakt het reizen naar Amsterdam, woon werk verkeer helemaal waard.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een hechte gemeenschap op een goede manier. Daar ben ik eigenlijk door het filmtheater achter gekomen, door de vrijwilligers die hier werken maar ook door de bezoekers. Regelmatig komen mensen in hun eentje omdat ze hier de gezelligheid vinden en hier altijd wel een bekende uit Voorschoten tegen komen. Verder speelt een groot deel van mijn sociale leven zich af in Amsterdam.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Een bioscoopzaal in het hart van Voorschoten zou nog mooier zijn zodat echt iedereen er gemakkelijk kan komen. En natuurlijk dan wel met dezelfde professionele uitstraling als die we nu in het cultureel centrum hebben. Aan de buitenkant van het cultureel centrum is niet te zien hoe mooi de bioscoop van binnen is……….er gaat echt een wereld voor je open.

Met dank aan Bob Blöte.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten 

Wie ben je? Ramino de Ru, ik ben 19 jaar.

Wat doe je? Ik studeer ICT beheer in Delft. In januari zit ik in het derde jaar want nu doe ik het tweede jaar over. Sinds mijn 12de werk ik ook bij mijn vader in de zaak; “de Ru”, wit- en bruingoed. Ik ben begonnen met schoonmaken, daarna kennis opgedaan van alles wat er speelt bij “de Ru”, en nu wordt ik losgelaten in de buitendienst. Alles wat te maken heeft met internet doe ik nu en daar heb ik veel plezier in. Ik werk hier elke donderdag en tijdens de schoolvakanties. Verder werk ik nog vrijdag- en zondagavond bij “La Casita” en ik doe vrijwilligers werk bij scouting Kimball o’Hara; daar geef ik leiding aan de 7/9 jarigen op zaterdag. Al met al heb ik een druk week programma.

Waar woon je? Ik woon nog thuis boven de zaak met mijn ouders en 2 broertjes, op het mooiste plekje in Voorschoten.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een hartstikke mooi dorp. Iedereen kent elkaar, het is echt een dorp waar ik mij thuis voel. Ik zou hier heel graag na mijn studie willen blijven wonen. Eigenlijk wil ik hier nooit meer weg.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Voorschoten is dit jaar aan meerdere projecten begonnen; Deltaplein en in de Vlietwijk. Over de planning was volgens mij niet nagedacht. Voor het verkeer was Voorschoten een labyrint waar moeilijk doorheen te komen was. Het was erg rommelig en het heeft mij erg geïrriteerd. Ook het bedrijf van mijn vader heeft er veel inkomsten door gemist. Dit jaar heb ik mijn rijbewijs gehaald en als je maar betaalt dan wordt je snel geholpen aan de balie van het gemeentehuis. Dat zou niet nodig moeten zijn het zou gewoon bij de service moeten horen. Als je geslaagd bent wil je toch niet een week op dat roze documentje wachten! Je wil gelijk rijden………..toch!Met dank aan Ramino de Ru.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Trix Rubbens – van Iersel. Ik ben 81 jaar, weduwe en ik heb 3 zonen met alles wat daarbij hoort: partners en 7 kleinkinderen. 

Wat doe je? Na mijn werkende leven als secretaresse ben ik taallessen gaan geven bij Ouders op Herhaling in Leiden. Nederlands en Frans. Aan die jaren denk ik met veel plezier terug. Nu doe ik nog wat vrijwilligers werk voor mensen in mijn omgeving. Ik beoefen elke week Tai Chi en ik tennis graag bij de gezellige tennisclub Adegeest. Als het even kan pak ik de fiets. 

Waar woon je? Sinds 7 jaar woon ik in de Merelhof. Oorspronkelijk kom ik uit Brabant. Door het werk van mij man zijn wij wel 20 keer verhuisd. We hebben ook in Nigeria en Spanje gewoond. Ik ben hier komen wonen om dichter bij mijn kinderen te zijn. Het voordeel is dat Voorschoten lekker dicht bij de zee ligt, want  langs de kust wandelen en uitwaaien vind ik heerlijk. Ook Amsterdam en Den Haag zijn niet ver, je zit er zo met het openbaar vervoer. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heerlijk en gezellig dorp. Alles is in de buurt en er wordt zo veel georganiseerd hier. Bij de bijzondere concerten in de Dorpskerk en in het Kruispunt ben ik ben altijd wel te vinden. Ik ga ook graag naar de mooie films in het filmhuis hier, in het Cultureel Centrum. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik mis hier eigenlijk niets, alles is hier. Ik heb zelden een dorp gezien waar zo veel voor ouderen georganiseerd wordt. Ik hoop dat de nu nog voelbare dorpssfeer zo lang mogelijk bewaard blijft. Ik ben een tevreden mens.

Met dank aan Trix Rubbens – van Iersel

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Peter van Dam, ik ben getrouwd met Carolien.

Wat doe je? Ik ben bode bij de werkorganisatie Duivenvoorde, ook wel facilitair medewerker genoemd. Ik doe dit nu 9 jaar en heb het ontzettend naar mijn zin. Het is een veel omvattende functie, het zijn zoveel taken dat ik die niet allemaal kan benoemen. In ieder geval moet je heel flexibel zijn.  Ik heb de eigenschap dat ik alles wil weten, ik heb zelf de mogelijkheid opgepakt om inzicht te krijgen in kabinetszaken. Sinds vorig jaar ben ik naast bode ook trouwambtenaar. Dat vind ik echt heel erg leuk om te doen. Een bruiloft of partnerschap is natuurlijk altijd een feestelijke bedoeling en voor mij heel mooi om dit te mogen leiden. Altijd is het echtpaar wel een beetje gespannen en dan is het voor mij de uitdaging om hen gerust te stellen. 

Waar woon je? Wij wonen op de grens van Voorschoten en Leiden zuidwest.  Dicht aan het Kort vliet kanaal waar wij dan ook vaak wandelen. Fijne rustige buurt met aardige mensen. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een heel leuk dorp. De inwoners zijn vriendelijk en iedereen staat voor elkaar klaar. Met evenementen zoals de Paardenmarkt zijn wij altijd van de partij. Ook de Voorstraat is erg gezellig.  Wij  hebben de droom om ooit in het centrum of in zo’n mooi appartement in de Krimwijk te gaan wonen. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik vind het jammer dat alles zo volgebouwd wordt. Voorschoten mag niet teveel groen verloren laten gaan. De parken en de weilanden zijn juist het gezicht van Voorschoten. Ik moet er echt niet aan denken als dit zou verdwijnen.

Met dank aan Peter van Dam

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Thijmen Brummel ik ben 22 jaar. 

Wat doe je? Ik studeer voor Maritiem Officier in Rotterdam. Dit is mijn laatste jaar en ik hoop in juni mijn opleiding af te ronden. In Februari 2018 ga ik voor zes maanden varen en dat is dan mijn eind stage. Ik zie wel wat ik ga doen. Alles wat op mijn pad komt qua werk pak ik aan; wel graag op het water want varen is mijn grote passie.

Ik werk als bijbaantje nu bij Sportfondsen als horeca medewerker en beheerder. Ook ben ik vrijwilliger techniek bij het Filmtheater Voorschoten. 

Waar woon je? Ik woon nog thuis bij mijn ouders in Noord Hofland. Vlak bij het Aletta Hof. Ik ben hier geboren en naar school gegaan. Ik heb hier mijn hele jeugd  doorgebracht. Het is een hele fijne en gezellige buurt. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten ligt voor mij heel centraal: ik fiets in tien minuten naar het centrum van Voorschoten en/of Leiden. Voorschoten is ook heel gezellig. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Dat is best moeilijk om te zeggen want ik voel me net een beetje volwassen en ben mij nog niet bewust van alles. Eigenlijk vind ik alles hier positief omdat Voorschoten mee gaat met de tijd en dan bedoel ik de vernieuwing die door het hele dorp te zien is. Ga zo door zou ik zeggen. 

Met dank aan Thijmen Brummel.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Ronald Florijn, ik ben 56 jaar, getrouwd met Antje (52). Samen hebben wij drie kinderen; Karolien (19), Finn (18) en Beer (13).

Wat doe je? Ik ben talent coach van de Koninklijke Nederlandse Roei Bond. Daarnaast geef ik lezingen aan bedrijven. Ik kijk naar een organisatie op een zelfde manier zoals je een sporter bekijkt. Het gaat eigenlijk over wattage; de taak en energie verdeling binnen een organisatie. Als een bepaalde taak te veel energie kost gaat dit ten koste van het bedrijf. Je zou dus alleen mensen in dienst moeten hebben die met weinig energie hoog kunnen scoren. Net als een topsporter. Volgens mij ben ik de enige in Nederland die dit doet. Dit komt door mijn eigen sportverleden: in 1988 (Seoel) werd ik olympisch kampioen met roeien in de dubbel 2x en in 1996 (Atlanta) in de heren 8+.

Waar woon je? Wij wonen in Bijdorp aan de Koperwieklaan. We komen oorspronkelijk uit Leiden. Het dorpse vinden wij erg leuk. Mijn oma en mijn moeder komen uit Voorschoten, familie van der Zwan. Wellicht nog wel een bekende naam hier. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is knus. Wij vinden de Vlietlanden wel de beste plek hier. Op het water, in de roeiboot of in het water want in de zomer zwemmen wij in de Vliet en elke dag wandelen we met onze hond. Lekker buiten in de natuur. Voorschoten ligt erg gunstig er is veel groen hier. De vrijdagmarkt vind ik ook heel gezellig en als ik even tijd heb loop ik er heen en doe ik daar mijn boodschappen. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? De kleine ondernemers geven Voorschoten zijn charme. De persoonlijke aandacht en service zijn belangrijk. Het is dan ook jammer dat er steeds meer grote landelijke ketens bij komen in Voorschoten. We zouden allemaal de kleine ondernemers moeten steunen. Voorschoten verliest anders zijn karakter en uiteindelijk ook zijn inkomsten.

Met dank aan Ronald Florijn

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Robine Stark 39 jaar, ik woon samen met Hans en wij hebben 5 kinderen Vera (6), Eva (5), Donna (3) en de tweeling Bela en Benjamin (2). Ik heb nog een dochter van 18, Emma uit een eerdere relatie.

Wat doe je? Allereerst ben ik natuurlijk huismama. Daarnaast ben ik serveerster bij van der Valk, in de “Goudenleeuw”. Ik werk alleen in de avonduren en in de weekenden zodat ik overdag, altijd bij de kinderen kan zijn.  Als ik werk is Hans thuis, hij doet ook de zwemlessen. Eigenlijk is er altijd één ouder bij de kinderen want dat vinden wij belangrijk. Verder doe ik aan wielrennen, hardlopen en zwemmen.

Waar woon je? Wij wonen aan de van der Waalslaan. Heel erg naar ons zin. Kindvriendelijk, sociaal en heerlijk rustig. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is gezellig en vernieuwend. Alles wordt mooier. Hier zijn de straten opgeknapt en daar kan ik elke dag weer van genieten. Als we oppas hebben gaan wij graag samen in de Voorstraat uit eten even; quality time voor elkaar. Het geeft ons zo dicht bij huis een vakantie sfeer, zeker nu met al die lichtjes. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Het is jammer dat er bij ons aan de overkant, bij het voetbalveldje, vijf mooie oude bomen gekapt worden. Deze staan er zeker al 60 jaar dus er verdwijnt een beetje nostalgie hier uit het straatbeeld. Verder ben ik heel tevreden. Als het met al mijn kinderen en man goed gaat ben ik ook gelukkig. 

Met dank aan Robine Stark

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Bob van Aken, ik ben 50 jaar, getrouwd met Ingrid (48) en wij hebben 2 kinderen Amber (21) en Timo (18).

Wat doe je? Ik ben eigenaar van Glashandel van Aken. Al meer dan 100 jaar een begrip in Voorschoten. Vroeger hadden wij een glas en verf winkel in het centrum van Voorschoten. In 1964 hebben mijn vader en zijn broer dit gesplitst. Ik ben er als zoon van…..”Wil”, eigenlijk ingerold en later is het glas pas mijn passie geworden.

Nu leveren en monteren wij alle soorten beglazing. In de loop der jaren zijn daar best wel andere technieken bij gekomen. Jaloezieën tussen het isolatie glas is daar een voorbeeld 

Waar woon je? Wij wonen  aan het Ter Lips, vlak bij de zaak, die aan de Starrenburglaan is. Gezellige buurt echt heel fijn wonen en werken. 

Wat vind je van Voorschoten? Het mooie van Voorschoten is dat het groter is dan een dorp en kleiner is dan een stad. Alles is dichtbij. Mijn grote hobby is voetbal. Bij Voorschoten 97 heb ik heel wat stappen liggen, ook met mijn voetbalschoenen. Nog elke week ga ik naar Timo kijken die in de jeugd speelt.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat ik belandrijk vind is dat het zwembad blijft, de kinderen uit Voorschoten moeten in hun eigen dorp kunnen leren zwemmen. Verder is de doorstroom naar de snelweg echt dramatisch. Bij het stoplicht van de Churchilllaan sta je vaak wel 15 minuten. Het knooppunt Lammerschans zou echt verbeterd moeten worden. Dadelijk loopt er een tunnel onder Voorschoten door waar wij niets aan hebben.

Met dank aan Bob van Aken.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Vera Eradus, 56 jaar. Ik heb 2 dochters Susanne (26) en Marjolein (21) en ben de kersverse oma van Sam (3 maanden)

Wat doe je? Al 34 jaar heb ik samen met mijn broer Nico een VOF: Bloemsierkunst ‘Mille Fleurs”, op het Treubplein. Ik heb ontzettend veel plezier in mijn werk, de bloemen maken mij erg happy. Regelmatig zie ik klanten, die na een paar seconden een glimlach krijgen als ze de zaak zijn binnengelopen. Ze voelen het “bloemen sfeertje”, al die kleuren en verscheidenheid aan bloemen maakt iedereen blij. Wij verkopen het liefst zoveel mogelijk bloemen van het seizoen en alle bloemen kunnen per steel/tak. De trend is nu om alles zo “natuurlijk”, mogelijk te houden. Wij adviseren ook met de opmaak van bijvoorbeeld een mooie schaal of vaas die de klant thuis heeft. Deze kunnen ze meenemen en dan maken wij ze op.

Waar woon je? Ik woon vlakbij de winkel, echt een mooi plekje in het centrum.

Wat vind je van Voorschoten? Een heerlijk dorp. Onze klanten zijn een heel fijn publiek, ik ken ze al jaren. Ik maak bloemstukken voor alle familie gelegenheden; feesten en natuurlijk ook begrafenissen. Het is jammer dat de gemeente het op sommige punten niet goed heeft gedaan, zeker financieel. Ik ben benieuwd wat er allemaal gaat veranderen. Het zou toch heel jammer zijn als het zwembad “Het Wedde”,  dicht zou gaan! De Voorstraat is een favoriet plekje en ook de Paardenmarkt en Koningsdag zijn hoogtepunten van Voorschoten. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Als de kerk “Het Kruispunt”, verkocht gaat worden zouden de bibliotheek en de bioscoop daar heel goed in kunnen. Lekker centraal voor iedereen. Er staan nog steeds winkels leeg, de winkeliersvereniging zet zich daar heel erg voor in. Wellicht als de start huur  lager zou zijn, zouden meer ondernemers de stap durven te nemen om wat te beginnen.

Met dank aan Vera Eradus.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Naud Caron, ik ben geboren op de leukste dag van het jaar, Valentijnsdag, 1941. Ik ben getrouwd met Margreet en heb één zoon Christiaan van 22 jaar.

Wat doe je? Ik ben gepensioneerd. Vroeger werkte ik bij de OGEM; Overzeese, Gas en Elektriciteit Maatschappij. Ik heb gewoond en gewerkt in Indonesië, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Amerika. Ik ben uiteindelijk terug gekomen naar Nederland want dat blijft altijd voor mij “thuis”.  Nu ben ik lid van Rotary Voorschoten/Leidschendam. Ik bezoek de Open Universiteit Leiden, daar volg ik IT-cursussen. Ik sport graag, vroeger ben ik Rugby internationaal geweest en nu fiets ik graag in de zomermaanden op mijn racefiets, lekker in de natuur en in de winter ga ik naar de sportschool.

Waar woon je? Wij wonen in het hart van Voorschoten. Een top locatie! Heel erg naar ons zin. In de zomer stap ik mijn deur uit voor een cappuccino op een terras in de Voorstraat. Dat is puur genieten en heb ik geen behoefte aan de Côte d’Azur en/of Spanje.

Wat vind je van Voorschoten? Wij leven in een zeer hechte gemeenschap. We “letten” hier op elkaar in positieve zin, met fijne buren die er altijd voor je zijn en visa versa natuurlijk. Elke week breng ik een maaltijd naar oudere bewoners die er dankbaar voor zijn, dat maakt mij ook blij.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik zou van het hart van Voorschoten een beschermd gebied willen maken……net zoals Leiden gedaan heeft. Op deze manier kan een betere leef situatie en balans gecreëerd worden tussen commercie, de markt, de Paardenmarkt  en alle bewoners. De veiligheid is ook een uitermate belangrijk punt. Niet te vergeten  de geluid overlast op sommige dagen en ook in het weekend.

Met dank aan Naud Caron

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten

Wie ben je? Wilbur  Zitman ik ben 45 jaar en getrouwd mat Bas.

Wat doe je? Ik ben directeur en eigenaar van totaalonderhoudsbedrijf Zitman & Co. Vorig jaar bestond ons familiebedrijf 75 jaar. Vroeger zijn wij begonnen uit de schilders hoek nu doen we alles qua onderhoud. We werken samen met specialisten uit de omgeving, zodat we gezamenlijk een totale klus aankunnen. Het schilderwerk, timmerwerk of de loodgieter alles regelen wij zodat de klant daar geen zorgen overheeft. Het is altijd heel afwisselend, veel buitenwerk en dadelijk komt het binnen winterschilder werk weer. Volgend voorjaar verhuist het bedrijf naar de Industrieweg 30 in de Dobbewijk, hier groeien we aardig uit ons jasje. Verder ben ik een fanatieke squasher, ik doe zelfs mee aan de competitie. Ik ben ook graag op het water, met een sloep naar de Vlietlanden of zeilen op de Kaag.

Waar woon je? Wij wonen in Noord Hofland. Hele fijne buurt, leuke buren en lekker groen. 

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is gewoon het leukste en mooiste dorp van Nederland. Het is echt jammer dan wij niet meer bij de 10 beste gemeenten horen. We weten allemaal dat Voorschoten er financieel niet zo goed voor staat maar het woongenot is er echt niet minder om. Je hebt hier alles en de Voorstraat is echt mijn favoriete plekje. 

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Wat vervelend was de afgelopen tijd, was dat alle wegen afgesloten waren. Daar is niet goed over nagedacht. Voor mijn bedrijf was dit niet prettig. Ook de traverse zorgt voor veel vertraging, wat dat betreft zijn we er niet op vooruit gegaan.

Met dank aan Wilbur Zitman

Na de laatste raadsvergadering in juli dit jaar, heeft ONS Voorschoten een persbericht uitgegeven met als kop: “Laatste Raad; verlies voor Voorschoten.” 

In dat persbericht stelden wij onder andere:

“… nog erger was het besluit van de VVD, CDA en D66 om tijdens de behandeling van het lokale inkoopplan jeugd, geen 50.000 euro vrij te maken voor een generalist die de toegang van het Centrum Jeugd en Gezin verder moet optimaliseren, om de huidige jeugdconsulenten te ontlasten.

Lees meer: Centrum Jeugd en Gezin onder druk.

ONS Voorschoten maakt zich ernstig zorgen over het voornemen om de spoedeisende hulp en daarmee de huisartsenpost in Antoniushove te sluiten. Bij voorkeur zou die sluiting moeten worden voorkomen, meldt de partij in een persbericht.

In dit kader vindt ONS Voorschoten dat in ieder geval gekeken zou moeten worden naar de mogelijkheden om de beschikbaarheid van huisartsen in Voorschoten te verruimen.

Landelijke bepalingen staan wellicht een volledige huisartsenpost in de weg omdat een koppeling wordt vereist met spoedeisende hulp. Maar dat neemt niet weg dat gezocht zou moeten worden naar mogelijkheden om een zo ruim mogelijke beschikbaarheid van huisartsen lokaal te realiseren, bijvoorbeeld tot middernacht en gedurende de weekenden.

Uiteraard zijn daarbij de huisartsen in eerste instantie aan zet, maar de Gemeente zou moeten bekijken hoe een en ander op weg kan worden geholpen, zowel financieel als anderszins.

ONS Voorschoten is verder van mening dat voor spoedeisende hulp de inwoners van Voorschoten zelf zouden moeten kunnen bepalen of ze die hulp willen in de Haagse of in de Leidse regio.

ONS Voorschoten juicht dit initiatief van de Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar toe.

In mei 2015 veel kabaal en vuurwerk in de gemeente raad over het voorstel van ONS Voorschoten om de Bibliotheek ondanks de bezuiniging op zondag open te houden, maar zie: Er wordt NU gelukkig door de Bibliotheek zelf getracht om de 300 Voorschotenaren niet voor een dichte deur te laten staan en deze mensen hun ontmoetingsplek niet af te nemen. CHAPEAU !

http://www.obvw.nl/actueel/vrijwilligers-gezocht-.html 

De drie zogenaamde decentralisaties gaan eigenlijk om inkomenspolitiek.

Tot zeker in de jaren negentig, was het begrip van de verzorgingsstaat redelijk geaccepteerd. De voordelen waren duidelijk: iedereen die het niet alleen redde, werd geholpen door de staat. Daar tegenover stonden de nadelen: mensen die er geen zin in hadden om hun best te doen, hadden het wel heel makkelijk; je werd afgekeurd en kreeg een uitkering. Dit systeem liep tegen zijn grenzen aan en vanuit de socialistische invalshoek werd aangedrongen op het bestrijden van het misbruik en vanuit de conservatieve invalshoek werd gezegd dat de verzorgingsstaat slecht was voor de gezondheid van de samenleving. Mensen werden er lui en afhankelijk van.

Lees meer: 3D for dummies, #3

Kent u die instelling die vanwege de bezuinigingen de best lopende dag sluit?

Het lijkt er op dat de bibliotheek van Voorschoten deze redenatie volgt. De drukst bezochte dag, met ruim driehonderd bezoekers, moet sneuvelen om een bezuiniging van € 40.000 te kunnen realiseren. Zie ook het artikel in het Leids Dagblad hierover.

ONS Voorschoten vindt dit een heel dom plan. Dat de Bibliotheek een dag minder open kan blijven om op deze wijze personeelskosten te besparen valt te begrijpen. Maar kies dan voor de dag die het minste in trek is, bijvoorbeeld de maandag of de dinsdag.

Gunt u niet alle kinderen een onbezorgde vakantie? Natuurlijk wel!

Helaas zijn er ook in Voorschoten enkele gezinnen die zich niet kunnen veroorloven om een weekje weg te gaan met de kinderen. Daar wil ONS Voorschoten iets aan doen.

ONS Voorschoten roept het college op om minimaal 5 gezinnen uit Voorschoten - die het op eigen kracht niet redden - een steuntje in de rug te geven in de vorm van een "weekje weg". Dat kan voor een gering bedrag en het wordt verzorgd door o.a. vrijwilligers, sponsoren en Gemeenten 

ONS Voorschoten is verheugd met het besluit van het college van B&W om in het vervolg de schoonmaak en andere diensten in en rondom het gemeentehuis van Voorschoten uit te laten voeren door mensen met een arbeidsbeperking.

Deze mensen worden via de Sociale Werkvoorziening ingezet en kunnen op deze manier participeren in de samenleving.

ONS Voorschoten gelooft in de eigen kracht van mensen. Maar wij geloven ook dat mensen, die het niet alleen redden, een steuntje in de rug verdienen. En dat is precies wat hier gebeurt. De gemeente Voorschoten geeft als grote werkgever het goede voorbeeld.

Kijk, dat werkt!