Het was een vreemde situatie.

Het college vraagt de raad of er een beleid ontwikkeld mag worden waaraan aanvragen voor het vestigen van gokgelegenheden getoetst kan worden.

ONS Voorschoten vindt dat een goed idee. Zo hoeft het college niet bij iedere aanvraag naar de gemeenteraad en kan het aan de hand van vastgesteld beleid netjes ja of nee zeggen.

Vreemd genoeg was de meerderheid van de raad het daar niet mee eens. Zij vonden dat het college geen beleid mocht ontwikkelen, met als argument dat gokken in Voorschoten niet zou moeten mogen. Maar dat had nu juist de inhoud van het beleid kunnen worden. Door niet in te stemmen met het opstellen van beleid, dwingt de raad het college om bij volgende gelegenheden (en die zullen er komen) weer naar de raad te gaan met dezelfde vraag. Omdat zonder beleid het college geen gefundeerd nee mag zeggen tegen een aanvraag.

Overigens over het gokken zelf, daar denkt ONS Voorschoten genuanceerd over. Aan de Ondernemende kant ziet ONS Voorschoten de economische impuls en de werkgelegenheid. Aan de Sociale kant ziet ONS Voorschoten de risico's van gokverslaving en het aantrekken van criminaliteit (met name witwassen). Daarom zou ONS Voorschoten als beleidsregel op willen nemen, dat het niet in de bebouwde kom zou moeten mogen, maar wellicht - onder voorwaarden - aan de randen van het dorp.

Wedden dat de vraag binnen twee jaar terug komt?

Pin It