Dat 2017 een nat jaar was, was voor vele Voorschotenaren al bekend.

De hoosbuien en vissterfte ten gevolge van de riooloverstort in juli en september waren al bekend. En daar kwam december nog een keer achteraan.

Inwoners van met name de Vlietwijk en Noordhofland kregen het zwaar te verduren.

Maar nu is het officieel. Volgens weeronline:

De hoogste jaarsom neerslag stond op naam van Voorschoten. Daar komt de neerslagsom op ruim 1070 mm uit! Daarmee viel ruim 200 mm meer dan de normale hoeveelheid van 841 mm voor dat weerstation! In het Limburgse Ell viel veel minder neerslag, circa 640 mm tegen ongeveer 710 normaal. Opvallend was dat vooral de noordelijke en westelijke provincies veel meer neerslag te verwerken kregen dan het zuiden. In de zuidelijke provincies was het aan de droge kant terwijl het in het noorden kletsnat was.

Aan het klimaat valt niet veel te doen. Maar aan de gevolgen kan op korte termijn wel wat gedaan worden. Als u een bestraatte tuin heeft, kunt u de (meeste) tegels weghalen en de tuin wat groener maken. Dat is niet alleen een leuk gezicht, maar zorgt ook voor een betere afvoer van regenwater.

Deze en nog veel meer tips kunt u vinden op de speciale website van het waterschap Rivierenland met de toepasselijke naam Hohohoosbui.

Pin It