Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (52)

Wie ben je? Wim Carabain, ik ben 56 jaar en woon samen. Wij hebben één zoon en één dochter.

Wat doe je? Ik doe verschillende dingen, naast mijn eigen adviesbureau Mourand & Partners, ben ik directeur-bestuurder van een belangenorganisatie in Den Haag voor mensen met een beperking. Het is mijn taak hun collectieve belangen te behartigen. Ik steun deze mensen dus, door voor hen naar instanties en organisaties te gaan (bijvoorbeeld het gemeentehuis), om dingen te regelen of voor elkaar te krijgen. Ook ben ik voorzitter van het Filmtheater hier in Voorschoten. Dat is een fantastische groep, die volledig draait op enthousiaste vrijwilligers. Verder ben ik nog lid van de Raad van Toezicht van Voorschoten Voor Elkaar en bestuurslid van Stichting Gezond Voorschoten.

Waar woon je? Wij wonen dicht bij het centrum, lekker centraal. Alles is lopend en met de fiets te bereiken. Ook is er veel groen om ons heen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is erg leuk wonen en het nodigt je uit om er ook actief te zijn. Ik ben blij met het historische centrum en de verhouding tussen groen en bebouwing op veel plekken. Voorschoten is kleinschalig en dat geeft mij het gevoel dat ik in een dorp woon.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? We moeten zorgvuldiger omgaan met al het groen. Vooral de Duivenvoordecorridor zo natuurlijk mogelijk houden. Het zou echt zonde zijn als dit gebied volgebouwd gaat worden. Het is heel jammer dat het cultureel centrum weggaat in 2021. Er worden veel leuke dingen georganiseerd en we moeten maar afwachten waar en of het Filmtheater kan blijven bestaan. Voor het dorp is het belangrijk dat het Filmtheater blijft bestaan. Ik hoop dat we een gemeentebestuur krijgen dat zuinig is op de kwaliteiten van het dorp!

Met dank aan Wim Carabain.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (51)

Wie ben je? Sieto Wolters, ik ben 48 jaar en getrouwd met Irene. Wij zijn rijk met 3 dochters; Lente (14), Zwitse (12) en Cerise (9).

Wat doe je? Sinds 1999 ben ik eigenaar van Perez-Wolters tapijten in de Schoolstraat. Samen met mijn vrouw natuurlijk. Wij zijn gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige tapijten, zowel klassiek als modern. En, niet te vergeten, het reinigen en restaureren van oude tapijten. Voordat ik voor mijzelf begon heb ik in Amsterdam gewerkt bij “van Meeuwen Perzische tapijten”, in de PC Hooftstraat. Ik was 26 jaar, de jongste van alle medewerkers. De “oudjes” vonden het leuk dat zo’n snotneus interesse had in tapijten. Deze oud collega’s hebben mij echt heel veel geleerd. Daar ben ik hen nog dankbaar voor.

Waar woon je? Wij woonden eerst midden in het dorp, in de Erasmusstraat. Maar met 3 kinderen werd dat te klein. Nu wonen wij in Starrenburg II. Een lekker royaal huis met genoeg ruimte voor ons gezin. Nu hebben we nog vrij zicht, maar over een tijdje wordt daar Starrenburg III gerealiseerd. Dat wisten wij van te voren en is ook niet erg, want iedereen wil ergens wonen nietwaar?!

Wat vind je van Voorschoten? Wij genieten van het dorpse en hebben de voordelen van de grote stad “vlak om de hoek”. Ook zijn het strand, de duinen en de Vlietlanden vlakbij. Meer dan een fiets heb je eigenlijk niet nodig!

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? De ondernemers in het centrum doen hun uiterste best om het centrum aantrekkelijk te houden. De intocht van de Sint, de kerstversiering, de plantenbakken en een reeks aan evenementen worden jaarlijks door hen georganiseerd. Dat doen ze graag, maar daar hebben zij alle inwoners van Voorschoten bij nodig!

Met dank aan Sieto Wolters.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (50)

Wie ben je? Ben Ramakers, ik ben 70 jaar en ben getrouwd met Lous (68). We hebben twee kinderen en twee kleinkinderen.

Wat doe je? Niets…….vroeger had ik een groothandel in automaterialen in Leiden en in Alphen aan den Rijn. Nu ben ik vrijwilliger bij Berbice. Elke eerste zaterdag van de maand ben ik er in de ochtend. Er zijn altijd allerlei werkzaamheden te doen in de tuin en natuurlijk gezellig met zijn allen koffie drinken. Ik geniet daar altijd van de omgeving en mooie natuur. Berbice is een plaatje en …….van ons allemaal!
Ik wandel ook veel met mijn hond, een baset.

Waar woon je? Wij wonen in de Treubstraat op een heel mooi plekje. Vroeger bestond ons huis uit vier arbeiders woninkjes. In 1990 hebben wij er één grote woning van gemaakt, samen met een architect. Het is schitterend geworden met een mooie tuin erachter. We wonen midden in het dorp en hebben alle gemakken en geen lasten.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is fantastisch. Ik heb hier 56 jaar gehockeyd en daar heel veel vrienden aan over gehouden, echt mooie contacten. Ook hebben we hier een sterke horeca die goed samenwerkt met alle feesten zoals de Paardenmarkt, koningsdag en het weekend van Voorschoten. Hier in onze straat is het tijdens die feesten extra gezellig.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Als ik zie wat wij allemaal hier hebben, zijn wij een rijk dorp. Wij zijn heel tevreden. Ik heb nog wel één wens en dat is dat er een geluidscherm langs de Vlietlanden komt. Een geluidsscherm langs da A4 met allemaal zonnepanelen, zo vang je twee vliegen in een klap. Minder herrie en duurzaam. Die energie transitie moet snel ingezet worden, alleen al voor onze kinderen en kleinkinderen, zodat zij ook een mooie leven kunnen blijven houden.

Met dank aan Ben Ramakers, op de foto Theodor de III, die volgens Ben fotogenieker is dan hijzelf.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (49)

Wie ben je? Ria van de Peet; ik ben 55 jaar, ik heb twee dochters Anna (21) en Lina (19), een lieve hond Thijs en drie katten.

Wat doe je? Ik werk met kinderen. Pas aan huis op en ik ben overblijfkracht op de Gevers Deynoot school. Ook laat ik de hond uit van de buren. Ik ben vrijwilliger in het filmhuis Voorschoten. Ik coördineer daar het inwerken van de nieuwe vrijwilligers en organiseer de film & food voorstellingen. Ook draai ik een paar keer per maand de kassa. Mijn grote hobby is koken, ik ben een lekkerbek. Dit jaar ben ik begonnen met de opleiding pedagogisch medewerkster (SPW). Ik ga de opleiding in twee jaar doen en dat is best pittig, ik moet veel studeren in de avonden en in de weekenden.

Waar woon je? Ik woon met mijn jongste dochter in de Bethlehemstraat. Het is een rustige wijk. Ik ben veel op mijzelf en heb niet zoveel contact in de buurt. Ooit wil ik naar Drenthe verhuizen en daar en soort opvang beginnen voor kinderen en/of ouderen die dan bij mij kunnen genieten en tot rust kunnen komen. Natuurlijk wil ik er dan veel dieren bij……………..het is een droom en ik hoop dit echt te kunnen realiseren.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is best groot geworden maar het blijft een dorp. Ik woon hier al mijn hele leven en ik ken best veel mensen. Dit komt door het filmhuis en omdat mijn moeder vroeger, met Pieternel de Zwart, het eerste buurthuis heeft opgezet: “De Boschbloem”.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik vind het jammer dat de koopavond op vrijdag is ingestort; er zijn maar weinig winkels open. We zouden dit weer nieuw leven in moeten blazen. In 1995 is er een heel leuk festival geweest. Mensen van allerlei culturen kregen 100 gulden en maakt hier hapjes van die ze mochten verkopen en er was veel buitenlandse muziek. Dit was echt heel leuk georganiseerd. Kunnen we dit niet nog eens doen?

Met dank aan Ria van der Peet, op de foto verkleed als Ma Flodder………één dag niet gelachen is één dag niet geleefd.

Marleen Persoon interviewt inwoners van Voorschoten (48)

Wie ben je? Gerrit Oudshoorn en ik ben 66 jaar.

Wat doe je? Ik geniet net van mijn AOW en pensioentje. Vroeger heb ik verschillende banen gehad. Ik ben o.a. kleur aanmaker bij Sikkens geweest. Ik mengde kleuren op aanvraag, maakte eerst een proefkleur waarna ik het op een plankje verfde en buiten zette, daarna werd er gekeken hoe lang de verf in weer en wind zijn kleur behield. Ook ben ik decoratieschilder geweest voor de NOS. Ik heb o.a. het decor van Top Pop en van Willem Ruis gemaakt. Op dit moment schilder ik nog steeds met olieverf. De schilderijen die ik maak hebben een spiritueel tintje. Wat er in mij opkomt dat schilder ik. Ook doe ik aan Reiki, ik beoefen Holy Fire Reiki meditatie. Dit is een meditatie die nog maar weinig in Nederland gedaan wordt. Ik ben ook fotograaf en nu ik niet meer werk krijg ik steeds meer opdrachten.

Waar woon je? Ik woon in Bijdorp. Lekker rustig wonen en er is hier heel veel groen om mij heen.

Wat vind je van Voorschoten? Voorschoten is een leuke gemeente, vooral de dorpskern vind ik heel prettig om te komen. De Voorstraat met de nu mooie lichtgroene uitlopende lindebomen. Het Wapen van Voorschoten en Fratelli, waar ik graag zit. Als ik uit eten ga eet ik wel altijd vegetarisch, dat kan gelukkig overal erg lekker tegenwoordig.

Wat zou je willen veranderen aan Voorschoten of heb je leuke ideeën voor Voorschoten? Ik ben erg blij met het feit dat de afvalbakken onder de grond gaan. We hebben hier namelijk bij mijn appartement altijd veel afval liggen van mensen die hier niet wonen. Ook grofvuil wordt er gewoon in gedumpt en dan kunnen wij zelf er niets meer bij doen. Ik mis het politiebureau van vroeger. Jammer dat dit weg is.

Met dank aan Gerrit Oudshoorn